Isnin, 30 Januari 2017

.:: Short Trip To Thailand | Part 2 ::.

sambungan Short Trip To Thailand | Part 1...

24.12.2016 - Sabtu

kejap je kami tidur dalam 2 jam gitu, agak² jam 5 pagi kami bangun dan terus kan perjalanan sampai RnR Tapah isi minyak, solat Subuh siap... ramai nya orang kat RnR Tapah tu,, nak ke mana saje la diorang ni kan.. hihi 

video

teruja da nampak sign IPOH tu,,, hihihi,,, makna nya da separuh da perjalanan kami... tapi tak teruja sangat sebab belom sarapan,, hahahaha... jom la singgah RnR Simpang Pulai makan... 



semua tak mandi lagi ni... hihihi

lepas makan kami lepak² dulu kat bonet kereta,,, luruskan badan, semalam tido meringkuk sekali dalam kete kan... sambil MRK hisap vape, aku dok perati orang ke hulu ke hilir... oh ye tu adik bungso MRK, Hilmi,, dia naik sekali dengan kami...

dalam jam 1100 pagi tiba  kt RnR Gunung Semanggol,, kat situ baru kami mandi... melengas da rasa tak mandi pagi ni... lepas mandi segar kami terus pecut menuju ke BKH tapi kami singgah Butterworth, singgah pantai kejap,, ade misi yang perlu diselesaikan...




 misi ape yang aku tengah buat,,, nanti aku citer yek

da abis rendam kaki, kami teruskan perjalanan ke BKH... difikir² nak tunggu 2 lagi kereta macam lambat je nak sampai, kami amik keputusan untuk masuk dulu ke Danok tanpa bawak kereta.... sebab kami tak tau caner prosedur... pak mertua je tau... tak pe la tunggu pak mertua,, masuk Danok dulu bole la kami urut badan sejam dua.. tak gitu... huhuhu

MRK tengah makan tu donat...

1st time ni masuk Thailand,, teruja sesangat... macam² dalam fikiran, susah ke prosedur nya,, biasa masuk Singapore terasa macam pegi 1 negara yang kalau kita buat salah akan rasa takut... tapi tak di Thailand ni,,, ni pada pendapat aku je la,, mungkin pada yang pernah masuk Thailand ade perasaan yang lain...

 border Malaysia dan Thailand


sebelum tu kena isi white kad dulu,,, sebenarnya bole je kita isi sendiri tapi tetap kena di isikan,,, dan tidak lupa ade bayaran... kalau kita tak letak duit dia akan mintak RM2, tapi bila kita da letak RM1 dia tak akan mintak kita duit... itu la bayaran nya... so kami da selit siang² duit RM1 kat passport kami...


 tuko 100 dollar dapat 2 ribu bath lebih

caj berurut 2 jam untuk 2 orang 600 bath, lebih kurang RM70.. . murah jugak la banding dengan M'sia,,, tapi tak de kualiti... urut kat Tesco Plentong lagi syok, lagi rasa... huhuhu ...

lepas berurut kami pegi makan,,, makanan kat atas tu memang popular kan,, mangga + pulut + santan... teruja bebeno MRK makan... aku tengok je sebab masa ni sakit kepala sangat nak makan pun tak lalu,,,, iiisshh rugi rugi !!! lepas makan kami kuar balik sempadan BKH sebab pak mertua da nak sampai dan kami nak isi minyak kereta penuh² (nak bawak kereta masuk Thai) nak buat insuran kereta.. kami excited,, hihihi


senang je nak wat insurans kereta kalau nak bawak masuk keretake Thailand,, yang penting bawak geran kereta dan owner kereta,,, isi form bayar RM25 untuk tempoh 9 hari... mudah kan... nak buat insurans tu pun banyak da kedai² tepi jalan sebelum masuk border ade... kat dalam Danok tu pun ade...

beratur isi form - bayar insuran,,, ni kat dalam Thai da,,, bayar RM pun diorang terima

 tu la ↑ insurans nya... simpan la dalam kereta je ye,, kalau ade roadblock tunjuk je...

sempat saje MRK beli simpack 100 bath ni.. 

siap ketiga² kereta punya insurans, kami terus ke Hatyai... 1 jam jugak la dari Danok tu,, tapi jalan ke sana aku rasa selesa sebab 2 hala macam highway,,, so tak risau datang dari arah depan walaupun gelap... Alhamdulillah jam 1130 malam kami sampai hotel,, D-One Hotel kat tengah² bandar Hatyai tu,, 1 malam 950 bath no breakfast,,, eerrrmm masa untuk mandi dan cari makan malam,,, 😚😚

view bilik kami... baru 2 minggu beroperasi



katil yang beso,, syok syok syok

sebelum mandi tu konon nya nak la cas handphone ke power bank ke kan.. sekali nak cucuk plug, amik ko tak match,,, dan aku pun terlupa yang kami ni kan pegi oversea tak bawak travel plug pulak,,,, nak pinjam kat lobi segan pulak,,, meh la pegi 7E beli plug... sambil² beli plug kita pegi makan sekali... ooppss,, tapi kami mandi manda dulu la.... 🏊

dengan sepupu MRK, Syakila

mana duit ni...

 nampak sedap je kan ayam² itu

tertonggeng² udang nya... 

ini la makanan kami...

nasi goreng - 60 bath

kuey tiaw goreng - 60 bath

cucur udang 2 keping - 100 bath

  udang goreng (kecik) - 300 bath

pulut pelam - 50 bath

cikong - 50 bath

haa,, muka gembira dapat makan,, total makan malam ni 600 bath lebih kurang RM72... mahal jugak la,,,

lepas makan - perut kenyang - kami balik bilik... MRK tak balik terus,, dia dan geng lelaki pegi urut kaki... eerrmmm malas aku nak ikut,, tido lagi baik...

da da ~ ~

zzzzzzzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZZzzzzzzzzzzzzz




Tiada ulasan:

~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...