Selasa, 20 Oktober 2015

.:: Homemade | Yee Mee Sizzling ::.

aku adalah peminat mee hot plate,, ingat lagi dulu² masa tengah popular mee ni, sanggup ke Giant Plentong semata-mata nak makan... tukang masak nya masa tu lelaki badan sado mata sepet²... ingat lagi... area tahun 1999,, gitu la...

la ni da belambak da mee ni,,, mana² bole dapat... yang suka tu part cendawan nya tu... sekali di gigit meletop tus tus dalam mulut,, addeeehhh,, tak bole jadi, kena cari resepi buat sendiri sebab 1 plate tu makan tak cukup... kalau buat sendiri bole tambah menambah,,, ye tak...


Bahan²:

2 gulung Yee Mee ( 2 org makan)
1 biji bawang besar - mayang
3 biji bawang putih - mayang
5 tangkai cili kering - gunting - basuh
1 inci halia - mayang
1 ketul kiub ayam
isi ayam - potong kecil
3 sudu besar tepung jagung - bancuh
6 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap pekat
cendawan shitake - ikut suka, lagi banyak lagi sedap
Air - ikut suka
Sawi 1 ikat - celur siap²
Garam, gula


1. tumis kan bawang-bawangan, halia dan cili kering sampai naik bau
2. masukkan isi ayam, masak sampai agak² masak
3. masukkan air - ikut agak², banyak pun tak pe...
4. masukkan cendawan, sos tiram, sos pekat, perasakan dengan garam, gula, biarkan mendidih
5. masukkan bancuhan tepung jagung, gaul rata sampai pekat - tutup api - siap

**sebelum tu rendam yee mee dengan air dan toskan,,, air biasa je jangan air panas... nak pakai kuey tiaw pun bole...

taraaaa,,, yee mee no hot plate siap,,, makan dengan lada jeruk bertambah kik...

berkerut sekali nak makan,, mee tu bukan cacing Yang,,

MRK makan dia cakap sedap,, macam kat kedai,,, sambil makan sambil beri ucapan, lain hari buat lagi... eeerrrkkk

ok,, selamat mencuba

da da ~ ~

Tiada ulasan:

~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...