Khamis, 25 Jun 2015

.:: Habis Kan Voucher ::.

cerita sebelum puasa...

yeeaahh,, gigih naik motor meredah jem kat kastam semata² nak abiskan voucher... hahahaha... part 1 da ade entry da aritu.. ni part last k... huhu

ala,, saje je ajak MRK tetiba dia nak pulak,, ape lagi terus isi white card sambil tersenyum la aku...

sekali tiba kat kat tambak amik ko,,, jem... panas,, kaunter 3 je bukak,,, merecik peluh kuar,,, padan muka kami... 20 dollar punyer pasal sanggup la redah... nak pegi fairprice kat Marsiling MRT jek,,,

 lembaga hitam di pasaraya,, hahahaha


sekejap je kat fairprice ni,,, sampai je terus sambar ape² yang patut dapat 20 dollar tu,,, bawak MRK ni banyak jajan yang dia amik,,, mana tak gemok,,,bawak backpack senang nak sumbat barang kat dalam tu... malas nak jembet kiri kanan... huhu

 ok,,  dapat ni jek,,, jajan da 2 paket abis atas motor time balik,,, hihihi

da da ~ ~

Selasa, 23 Jun 2015

.:: Ramadhan Tiba | 1436H ::.

Alhamdulillah.... bertemu lagi ramadhan utk tahun 2015/1436H... hari ni da masuk hari ke-6 puasa...

semoga mendapat keberkatan sepanjang bulan yang mulia ni... dengan harapan nak puasa penuh...

dapat ke idok...??? hihihi

opis macam biasa akan bagi 30 minit balik awal... aku WP1 so kol 4 ptg da bole angkat kaki la... sempat la nak masak buka...

pastu tahun ni Biro Agama kelab sukan opis ade buat tadarus Al-Quran,,, juz da di bagi².. aku dan teammate dapat juz 6... dapat la kami baca Quran sesama.. Alhamdulillah

haaa.. pasal buka ni dok pikir ape nak di masak,, untuk sahur tak kisah sebab lauk buka akan membawa ke sahur... MRK tak kisah punyer orang,, asal ade makan sudaaahhh... dan dia sangat suka minum air... air air dan air...

aku ade beli buku masakan 2 tahun lepas,, tapi mana ntah aku letak... ade buku kadang datang jugak idea memasak tu... adeehhh,, mana la aku letak buku tu... **garok kepala**

meh aku share antara menu berbuka kami berdua... simple,, se simple nya kami... hihihi

ayam sambal, buncis goreng, telo goreng

 ayam kunyit, terung sambal

 asam pedas ayam, sayur campur, mee kuah (jiran bagi), bubur lambuk

 berbuka di uma Darwish kat Pasir Gudang,, menu bazar

mee goreng


ok,, selamat berpuasa dan menikmati keindahan Ramadhan Al-Mubarak ye... 

da da ~ ~

.:: Bye² Taufik ::.

Taufik Batisah ke? awak kat mana awak² kat mana? bukan la... hihihi,,, bye² Taufik ni kenapa...? kerani kewangan opis aku,, dapat tuko ke Kem. Belia dan Sukan Johor, dia ni merangkap kawan gossip aku versi lelaki,,, hahahaha


lama da dia dapat tuko,, bulan 10 tahun lepas... so tingkat 21 ade buat makan², ajak kami kat tingkat 19 join sekali,, kami kalau pasal makan tak pernah tolak... hihihi... ade makanan, ade pulak karaoke,,, nyambil² la kami...



banyak jugak makanan tapi tak teringat nak snap gambo...
yang baju merah tu kuat makan tu,, nampak je keding

da makan nyanyi pulak,,, 
ingat kenduri kawin ke...

  meh berduet dengan aku meh,,,


ok,, bye Taufik,, semoga ko lebih gembira kat tempat keje baru,,, aku suka kawan dengan sebab ko happening dan ko yang buat gaji, claim kitorang,, kalau tak suka, ko tak nak buat,, hihihi

sori ye kalau aku ade buat ko kecik hati ke terasa hati ke... halal kan makan minum aku walaupun ko selalu datang tempat aku amik makanan aku masa aku outstation... 

eh... duit undi pinggan mangkuk tak leh halal... bayo jangan tak bayo ye,,, hahahahaha

da da ~

Selasa, 16 Jun 2015

.:: Periksa Kesihatan Sebelum Puasa ::.

ooopis ade buat pemeriksaan kesihatan la,,, best nya,,, da la da nak puasa ni,, rasa nak jaga sikit badan,, rasa macam da membadak je badan ni,,, perasan macam kurus tapi tengok gambo, amik ko.. aku yang paling gemokkk,,, oh tidak...


Antara pemeriksaan yang ada hari ni BMI, tekanan darah, tibi, pep smear dan breast check,,, pasukan doktor dan misi yang terlibat ni dari Klinik Kesihatan Mahmoodiah,,, sebelum check, doktor cina ni ade bagi sikit taklimat ape itu darah tinggi, kencing manis, bahaya merokok,,, pastu ade Q & A,,, seronok la semua bole tanye soalan yang memusykilkan fikiran... 


abis je taklimat, semua terus beratur nak buat pemeriksaan... aku excited nak tau berapa berat aku sekarang ni... sebab aku takde timbang kat uma... huhuhu

 
 subjek adalah Dato' kt belakang tu,, hihihi

  ukur tinggi berat

 tekanan darah

 cucuk gula

  cucuk tibi,,, aku takut jarum ok,,,,

ini la result aku,,, BMI 26.8, pendek gemok = lebih berat badan
tekanan darah = 118/81
paras gula = 5.8

part yang tak berapa suka part berat tu... nak jadi kan angka 50++ bukan main seksa... ni kes makan nasi arab di waktu malam la ni... kipidap erin kipidap... puasa ni mesti turun,,,mesti !!!

** berat korang bape,,,? share la dengan aku,,, huhuhu

da da ~ ~

Isnin, 15 Jun 2015

.:: Bus Stand Baru @ JB Sentral ::.

penah naik bas dari depan City Square, JB...? perasan tak sekarang depan CS tu da kecik jalan nya sebab da kena kepung ade projek untuk Sungai Segget... ?

ni gambo aku snap dari tingkat 19 Menara Ansar,,, nampak² kan ea... bawah tu Jalan Wong Ah Fok... 



ni depan CS.. da tak de bas da,, mana bas² ni pegi,,,?
  
ni diaaaa....
memo ade kat internet


beriya aku buat entry ni sebab da masuk minggu ke 5 balik keje naik bas,,, kete rosak,,, adduuusss.... ape bole buat kan,,, pagi tumpang MRK sampai opis dia terus pegi keje... balik tak sama masa tu yang aku kena naik bas... cerita 2012 kembali terjadi.. huhuhu

tapi aku syukur banyak² sebab uma aku ada perkhidmatan bas... kalau nak naik teksi mau bape ringgit la ye tambang... 1x RM20++ ade tu... naik bas RM2.20 jek.. lebih kurang 25 - 30 min sampai la uma.. syok naik bas bole tido aircond kuat,, tapi macam² la orang ya,,, **tahan napas plzzz** huhuhu

meh aku nak ajo caner nak ke stesen bas yang baru yang berada di JB Sentral..


1. kena melintas di jejantas antara Public Bank dan CS.. tak sayang nyawa bole je lalu bawah tu.. huhu
2. masuk je pintu CS akan nampak banyak kedai makan,,, pergghh macam² bau ade,,, rasa nak singgah duduk makan jek,,
3. lepas tu cari eskalator naik 1 tingkat... dan jumpa Baskin Robin
4. terus je jalan kat depan kedai makanan jugak... sampai jumpa Old Town Coffe,, ade eskalator, turun ke bawah


5. da turun akan jumpa jejantas untuk ke JB Sentral, kat situ da sibuk sikit orang jalan laju²,, huhu
6. terus je jalan masuk ke dalam JB Sentral dan menghala jalan ala² nak ke Singapore
7. jangan over sangat berjalan tu,, ingat sebelum sampai kat tempat yang kena tunjuk pasport tu kena belok kanan.. tak pun cari sign kat bawah ni..


8. ok nampak sign tu terus turun 2 eskalator...
9. haaa,, da sampai da kat stesen bas yang baru,,,

kat sini rupa nya bas² ni bersembunyi...


 10. pastikan korang nampak kedai² ni ye bila da sampai situ...


 11. haaa,, cari la bas mana yang korang nak... ade 3 Zon macam gambo atas tu...


aku pilih yang ni,, bas no 221...

jauh kan,,, itu la aku setiap 4 hari seminggu untuk balik keje,, sementara waktu jek,, kete siap takde la naik bas lagi,, huhu... penat la jugak,, da cakap dengan MRK nak claim elaun penat berjalan.. buat tak tau ke muka dia... cciisss

ape pun semoga info ni berguna untuk uolsss,,,

da da ~ ~

Ahad, 14 Jun 2015

.:: 1 + 1 = 6 ::.

alhamdulillah,,, kami masih berdua lagi,, masih lagi berdua meraikan, menikmati kehidupan berumahtangga bersama di tahun yang ke 6...

hitam putih kehidupan,,, hahahahaha

special tarikh kali ni.. 6hb 6 kali ke 6... tak berapa celebrate sangat... sedang² sangat, makan malam makan martabak dengan nasi goreng air teh O je kat gerai makan kg melayu...

 


total makan RM16 je... sambil makan sambil borak² manja... cerita² syahdu mengenang nasib,, sedih koooo... huhu

pendek kata sedangkan lidah lagi tergigit, ini kan pula suami isteri,, ade pahit ade manis, ade suka ade duka, ade susah ade senang, ade ubi ade batas ade hari bole balas,, eh ape ni,, mcm lain jek.. hahaha

semoga hubungan kami ini kekal hingga ke akhir hayat kami,, amin ~ ~

da da ~ ~ 

Rabu, 10 Jun 2015

.:: Suka² Cuti ::.

tetiba je MRK soh aku cuti ari Isnin 1 Jun lepas.. ade ape ntah... mentang² la aku ni senang nak apply cuti so dengan tak berapa faham aku bagitau bos, aku EL...

ooo, rupe nya singapore cuti Wesak day... eh rasa Malaysia macam da cuti Wesak da aritu... kenapa tak sama cuti ea,, aahh lantak la,, malas nak pikir,, so da cuti ni nak pegi mana MRK ooiii...


kawan² dia ajak mandi laut rupa nya kat Batu Layar... ooo,,, kesah nya... tak ramai pun,, 3 orang jekk,, errrmmm jom la layan mereka² itu...

 aku yang suro posing gitu,,, over betul budak itam tu,,

sebelum mandi laut meh makan eskrim dulu

 ade bintik kat laut tu,, tu la diorang,,, betul² mandi

 da abis mandi da tu,,

 aku jaga beg, tak mandi,, malas,, nak tuko baju basah²... eee,, malas

abis da mandi salin baju kami kelaparan,, cari tempat makan merata kat Punggai tapi tak jumpa,,, sambil² tu ronda² tepi laut nek motor,, waahhh,, seronok rasa macam kat kampung,, tenang, angin laut tiup... nyaman jek,,, tapi perut lapo.. hahaha


 motor MRK buat hal,, kena jumper

hujung² kami ke dataran sg rengit... makan kat gerai majlis,,, bole la dari tak de.. memasing da kebulo da,, datang pulak si Azan tu dok join sekali makan dengan kami,, Azan tu memang keje kt kampung...


 dr kiri: azan, amy, epul syafiq, MRK


lepas makan kami singgah uma mertua,, dekat sangat da tu kalau tak singgah memang cari pasal,, hahahaha... singgah mandi dan makan malam sekali,,, aku pun lama tak balik kampung... bole la borak² dengan mertua pasal persiapan puasa dan raya,,, eeehhhh da nak puasa da ke...? cepat nya...

ok, itu je citer cuti tetiba aku...

da da ~ ~





~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...