Selasa, 6 Mei 2014

.:: Bila Pulau Memanggil | Part 2 ::.

... sambungan dari hari pertama ke Pulau Tioman, Mersing ~ ~ ~

19 April 2014 - Sabtu

bangun pagi syok² jek sebab malam semalam tido sejuk jek,,, hujan agak nya,,, macam biasa la,, dapur kat chalet kitorang, so aku nak kena bangun la masak sarapan... errrmmm,, nasi da masak semalam,, so tinggal masak lauk jek,,, telur dadar dan sardin jek,, udang sambal semalam ade lagi,,, so panas kan jek...


da siap makan,,, kami semua pun siap kan diri untuk aktiviti,,, bajet nak snokling sebab kami memang da standby kan bajet nye,, tetiba mertua tak nak pulak,,, bukankah itu tujuan utama ku? hukhukhuk,,, tetiba pulak MRK pun kata tak yah,, issshhh,, abis nak buat ape duit lebih ni...? hahahaha

MRK ajak berkayak,,, haaaa? nak kayak kat tengah laut, dengan aku yang tak pandai berenang gini,,, tak pernah berkayak seumur hidup,, nak berkayak...??? wat the fish....!

nak ikut tak nak tinggal.... MRK warning,,, issshhh,, ok la,,, terus pegi Nazri's Place sewa kayak 3 jam,,, pakai dulu bayo kendian...

peerrghhh,,, 1st time naik kayak,,, aku jerit macam nak hape,,, takut ko,,, nasib baik MRK sorang je yang kayuh,,, aku dok rileks la jadi mandor,,, hahaha... memula naik tak bawak camera,,, pastu pusing balik pegi amik handpon aku buat amik gambo,,, ok la kan,, ade kenangan,,bole tunjuk kat kengkawan,, gituuu

sebelum ke 2nd round,, kami mandi manda dulu kat area chalet,,, hihihi

 ooppss,, sexy oiiii

 mak mertua memang pandai berenang,,, 

 mertua pinjam kayak,,, nanti bayar share ea,,, hahahaha

 u amik gambo i.....

 i amik gambo u...

 kulit album pertama katanyer...

selfie guna Nikon,,, hukhukhuk

ok,, 2nd round berkayak,,, selfie jek,,, tak de monopod @ penyodok sampah pun,,, nasib la muka nampak ke idok nanti,,, yok berkayak bersama kami....



alhamdulillah time kami berkayak tu cuaca redup,,, tu yang tak sunburn tu,,, ceehhh,,, padahal sebelum kuar tadi abis da lumur 1 badan dengan sunblock,,, lagi² MRK,,, kat ketiak pun nak letak,,, cchhooiii sangat,,, hahahaha


comel jek muka ko Yang,, hihihi

sana tu Taman Laut Pulau Tioman, Tekek... ok,, kami akan ke sana,, jap ea..

ramai dok tunggu turn nak snokling.. kitorang rileks² je main pusing² area ni,,

tengah nak cari sape nak amik kan gambo kami...




da dapat mangsa amik kan gambo,,, terus balik,,, hahahaha

belanja gambo MRK yang ala² kapten kata nyerr,,,
sanggup aku pusing ngadap MRK untuk snap gambo dia... ntah ape² jek


nah kaki i,, ooppsss
tak²,,, ampun²... saya sayang awak...

kami selamat mendarat... 


oooo,, syok nyer la hai berkayak,,, rasa nak main lagi,,, MRK kerek, dia kata dia dulu jurulatih,,, ramai budak pompuan yang dia ajo,,, aaahhhh,, bajet aku nak jeles,,, wweekkk,,, tak payah...!!!

janji nak 3 jam - RM70 kan,, tapi tak sampai pun,, 2 jam jek,, so caj pun kurang la dari harga asal,,, 

balik lapo,,, sekali lagi aku jerit kat mak mertua suro masak megi pulak,,, biadap kan,,, hahahha,, ala,, mak da siap mandi da,, kami ni kuyup,, nak cepat makan,, so mandi sekali la,,, sssyhhh,, tutup pintu bilik air,,, hahahaha,, eh bukak sikit pesan kat mak mertua,, mak, masak megi 4 bungkus tau,, --- sambung mandi,,, hihihihi

                        
macam biasa lepas makan,, berehat,, tido,, tapi tak tido sangat sebab panas,,, dari kat katil beralih ke beranda pun masih panas,,, MRK? panas ke sejuk tetap berdengkur,,,, 

petang dalam kol 4 gitu kami nek basikal pulak... sewa dengan owner chalet,,, sorang 1... pilih je nak yang mana... pegi jenjalan area jeti jek,,, 


nak sampai ke sini amik masa dalam 10 minit,,, penat, amik napas

eh sama pulak baju dengan pak mertua,,,

nak cari kedai nak ngopi tapi semua tutup,, dari hujung sini sampai hujung sana tutup semua... malam baru bukak,,, last² lepak kat Sunset Cafe, Nazri Place punyer... makanan ala itali oooooo...


bak order pizza,,, 

pizza RM25... sedap....

teh O ais limau RM3.50... sedap,,, semua sedap... 



da siap makan pulang basikal, balik chalet... tengok sunset? tak,,, lepak kat beranda jek, borak² lagi,,, lepas maghrib mertua ajak makan kat Restoran Mawar... makan lagi,,, errmmm... mertua makan nasi goreng dengan ikan sweet sour.. aku dengan MRK makan lain sikit,, menda ntah nama nyer...

ikan sweet sour,,, 

 
ape pun semua nyer sedap,,, ramai gak mat saleh dok makan sini,, mungkin sebab harga nya yang berpatutan,,, dan ade banyak pilihan... tak susah la nak cari makan kat Air Batang ni...

siap makan balik chalet,, MRK macam biasala,, berasap kepul²,, teruja je omputih tua umur 65 tahun dok depan bilik kami tengok MRK bersyisya... dia da 3 minggu kat pulau,, tiap² pagi tengahari petang mandi laut,,, pakai bikini lagik,, gigil tak gigil je MRK dengan pak mertua tengok body dia,, hahahaha

20 April 2014 - Ahad

nak balik da arini... pagi ni mak mertua yang masak sarapan,, nasi goreng sardin,, abiskan stok... sebelum tu,,, kasi MRK keje sikit, bukak tin sardin... jangan nak pot pet pot pet je mulut nyer,,,

lepas sarapan baru nak kemas beg beg makanan,, ye la nak tunggu dapur sejuk, semua pinggan mangkuk kering,, baru leh sumbat dalam beg,, ringan da beg makanan,, nak check out kol 10 pagi,, feri balik kol 1230 pm... aduuiii,, lama nyer nak lepak kat jeti... hukhuk



bye² Pulau Tioman ~~
22 pakai baju baru tu tau... hahaha

lama ok dari kol 1030 pg sampai 1230 tengahari nak tunggu feri datang,, sambil² tu dok amik gambo ntah ape² dulu... pastu sorang² datang nak balik tanah besar... ade la beberapa pasangan omputih dok peluk² dok cium² depan kitorang semua,,, geram jek tengok,, meh Sayang, saya peluk cium awak,,, gedebusss --- kena tolak dengan MRK masuk dalam air,,, sadisssss,,, hahhaha,,,



 feri sampai tak bole terus naik ok,, kena tulis nama, ic, kerja ape,,, 

perjalanan balik yang rasa sangat lama,,, singgah jeti Tekek amik ade penumpang yang sakit,, addoiii,,, dok terhoyong hayang kepala da pusing,,, hujan pulak tu,, aaahh.. tido la,,, 

lebih kurang jam 230 petang baru sampai jeti Mersing,,, akhir nya,,, selamat jejak kaki tanah besar,,, bak dengan segeranya terus mengajak kami makan tengahari.... nyum nyum nyummmmm....


lepas makan,, terus pegi kat parking kete,, terus balik JB,, eh sebelum tu singgah beli kopok lekor,, ole² untuk mak aku dan kakak ipo dengan jiran² yang kirim... 

kejap je rasa, tak puas tapi ape kan daya kan,, kata bercuti mestilah akan balik ke kehidupan asal kan,, hakhakhak,,, sangat² rileks kat pulau ni,, tenang rasa,, dengar bunyi ombak menghempas ke gigi pantai.. bila la nak pegi lagi yek,,, kalau pegi lagi aku akan pastikan bekalan makanan yang lebih banyak lagi yang akan aku akan bawak,,, hahahahaha

eh sebelum tu,, yok buat kira² bape banyak duit kitorang yang da lebur sepanjang percutian bajet ni,,, yang bertanda (*) tu wajib bayo,, yang lain ikut suka ati korang yek...

A.
Minyak Kete                                                    50.00 *
Parking Kete (3 hari - ikut tempat1 buah)            30.00 *
Tiket Feri (RM35 x 2 org x pegi balik)               140.00 *
Tiket Taman Laut (2 org)                                   10.00 *
Chalet (RM70 x 2 mlm)                                    140.00 *
                                                    Jumlah        370.00  

B.
Makanan - sardin megi dll                                   30.00
Kayak (2 jam)                                                    50.00
Basikal (RM3 x 1 jam x 4 org)                             12.00
                                                    Jumlah          92.00

C.
Makan Malam (Jumaat)                                        27.00
Makan Pizza (Sunset Cafe) bak belanja tapi hulur    20.00 
Makan Malam (Sabtu) bak belanja tapi hulur           40.00
                                                     Jumlah          87.00  

                                              Jumlah Besar   549.00

so,, amacam? ok tak,,, aku rasa ok,, kitorang da space kan RM900 untuk ke pulau ni,, tapi alhamdulillah... semua under bajet,,, pada kami mana yang boleh dikurang, kami kurangkan, mana yang tak perlu,, kami lupakan,, dok nak itu ini ape jadah semua,, tetiba duit abis,,, mana nak cari ATM kan,,, 

rasa yang paling save kat makanan,,, sanggup la kami dok ngangkut beg pink yang penuh dengan peralatan masak tu,,, tak leceh pun,, bukan dok heret dari JB ke Mersing,,, dok dalam kete, dok dalam feri,,, setuju tak? hihihi

kalau tengok part C tu,, tak perlu pun ok kan... yang penting tujuan utama nya nak rileks, nak santai, nak suka² jek,,, 

ok,, abis da citer percutian bajet kami... ni citer Part 1

da da ~ ~

Tiada ulasan:

~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...