Khamis, 16 Januari 2014

.:: Homemade | Ikan Patin Masak Tempoyak ::.


ingat tak dulu ade satu masa berita sensasi lagi menggemparkan makan ikan patin mahal gilerssss... beribu kalau tak silap kan... time tu dok terfikir special sangat ke menu tu sampai beribu ringgit kena bayar,,, ish ish ish... 

rentetan dari citer tu, aku terus pasang niat nak try masak resepi Ikan Patin Masak Tempoyak... wahhh, berapa lama da pasang niat tu,, 2014 baru tercapai,, hahahaha... resepi i google jek,, 


Ikan Patin Masak Tempoyak

Bahan :
1 ekor ikan patin 
5 biji cili padi - nak pedas letak lebih - aku letak lada beso sikit
1 inci kunyit hidup
3 ke 4 sudu besar tempoyak - nak kuah pekat, boleh letak tempoyak lebih 
1 kuntum bunga kantan - belah 2 (aku tak letak)
sedikit daun kesum 
1 keping asam keping jika perlu 
garam secukup rasa

Cara :

Bersihkan ikan patin.
Untuk hilangkan bau ikan ni, aku lumur dengan tepung gandum dan segenggan asam jawa.
Rendam sekitar 5 minit dan toskan, cuci bersih dan toskan ikan tu. Ketepikan.
Tumbuk cili padi dan kunyit.  
Satukan didalam periuk, air secukupnya, tempoyak, bahan tumbuk. 

Masak hingga mendidih dengan api sederhana.
Bila dah mendidih pekat, baru masuk ikan patin. Jangan masak lama sangat sebab ikan lembut. Masukkan daun kesum.
Sesuaikan rasa. Jika kurang masam, baru dimasukkan asam keping.
Siap !


ikan sekor tu aku aku tak masak semua,, sebab 1st try kan,,, takut tak jadi membazir je buang... masak 5 potong jek,,, 1 potong aku makan, 2 potong bagi kakak ipo, 2 potong MRK makan dengan Zul... 


so far kakak ipar, MRK dengan Zul cakap sedap,, alhamdulillah,, suka sangat sebab resepi menjadi,,, dalam freezer ade lagi separuh yang belum masak tu,,, tempoyak pun ade lagi,,, bole la i masak lagi nanti,, yuummyyy... 

so, selamat mencuba..

da da ~~


Rabu, 1 Januari 2014

.:: Biker Kental Pulang Ke Selatan | Part 4 ::.

Selamat Tahun Baru 2014.... hohoho banyak kenangan manis sepanjang 2013 yang lalu,,, aaaahhh, malas la nak cakap pasal tahun baru ni,,, yang penting esok Johor keje... hukhuk

ok... ramai rupe nya yang tunggu part 4 ni,, tQ pada silent reader ku,, sayang korang,,  muuaahhh,, ok, moh kita abiskan citer pasal Bikers Kental ni yek,,, hihihihi

Selasa 3.12.2013
akhir nya,,, kami pulang ke pangkal jalan,, hahahaha,,, balik Johor la wey,, ape bikin kat negeri orang lelama,, hujan batu kat negeri sendiri kan best,,, hahahaha... ok,, sambungan part 3 aritu kan, bukan happy ending kan,, nak tau kan... tunggu sampai abis ok,,, 

suka gambo ni,, nampak natural,, 

pagi tu kami ke mercu tanda Langkawi,, Dataran Lang... impian untuk aku bergambar kat situ da tercapai,, misi utama memang nak amik gambar kat situ... ramai nyer manusia,, ahh,, asal dapat gambar separuh pun ok... hihihi


sampai gak hajat nak gambo kat sini,,,


puas da amik gambar kat Dataran Lang, kami terus ke jeti untuk beli tiket balik ke Kuala Perlis, bajet dapat terus naik tapi tiket da abis, dapat tiket kol 1:45 pm... errmmm,, ape lagi, cari port la nak lepak,, ade lebih sejam lagi nak naik feri... cchhooiiii...

puas da bergelumang dalam feri yang lembeb jalan nyer,, sampai fening kepala aku - sebab dok yang belah bawah kot - kami bergegas mendapatkan motor dan pakai suit untuk merempit,, hahaha,, da susun semua barang, pakai kasut, pakai jaket,, kami ready nak balik Johor,, 


 motor ni overflow sikit,, gitu la agaknyer.. tapi ok da lepas ditunda beberapa kali...


motor MRK pun ade problem sikit,, menatang ape ntah yang tertanggal,, so kami pergi la terjah bengkel motor yang hado kat situ,, tapi tak de pulak,,, tanyer punyer tanyer rupe nya ada 1 je bengkel motor kat situ, kalau nak kena pegi Alor Setar,,, haiyyooooo...

 kiri beg coklat, kanan beg baju, tank pun beg baju

puas kami dok round 1 Alor Setar tapi tak jumpa gak benda yang di cari,, hujung² pegi supermarket, MRK dengan Azan beli apebenda ntah,,, try cuba test, alhamdulillah bole,,, ape lagi berdesup kami terus ke RnR Gurun,, 2 biji motor da tunggu sana,,,


 tu la menatang pink tu yang telah disumbat,,, kreatif kan?

ok, di sini la bermula kisah sedih,, lepas lepak dan isi minyak kat RnR Gurun kitorang isi minyak lagi kat RnR Tapah,,, lepas jalan dalam 5km tetiba motor MRK bunyi lain,,, ingat kan plug masuk air, MRK start, bole jalan lagi.. dapat jalan dalam 2km motor terus mati... aku steady lagi sebab aku tau MRK pioneer pasal motor ni... sekali MRK cakap abis, motor rosak, tak bole start... aku rasa nak nangis, rasa nak ape benda semua la... tapi otak aku jem.. da la time tu 4 biji motor semua da laju ke depan,,,  ari gerimis, jam pukul 12 malam... 

errmm,, menolak la kami laki bini sampai ke RnR seterusnya - RnR Ladang Bikam,,, lebih kurang 16km jugak kami menapak,,,, jauh ooooo... korang bayangkan la tengah² malam buta kami 2 orang jalan kat tepi highway... memang tak pandang kiri kanan,, jalannnnnnnn terus... col diorang yang kat depan tak dapat²... lagi la sedeyyy... sampai ati korang tinggalkan kami,, huhuhu

MRK cakap ni la kali pertama dia tolak motor kat highway sepanjang berkecimpung dengan motor besar ni,, aku pun terus bagi semangat kat MRK, takpe saya ade dengan awak walau susah mana pun kita... romantik kan? aah, romantika di tepi highway,, seriauuuu

alhamdulillah, dapat col Azan dan dia berpatah balik untuk tunda kami,, ko la kawan kami Azan dunia akhirat,,, Tuhan je dapat membalas nyer.. dia tunda kami dalam setengah ke 1 jam jugak la, macam nak ajal dia kata dok menunda kami,, tengok la badan kami,, chomel kan,, hihihi,,,

tengah2 dok menunda di dalam gerimis tu tetiba nampak kelibat bak dan Ical pulak, bertambah lega la kami,, time tu bak tinggal kan mak kat bawah jambatan kat area Selangor gitu,,,

sebelum tu, motor MRK tinggal kat RnR Ulu Bertam, nanti MRK datang amik,,, nak bawak balik JB memang tak la,, sape nak tunda kami,, hihihi,,, pastu bak buat keputusan untuk naik ber-3 - mak, Emi dan Bak 1 motor, Ical bawak Napi dan motor Ical kami bawak,,, perancangan yang baik dan kami selamat sampai ke RnR Jejantas Ayer Keroh jam 6 pagi....

memasing kepenatan, kesejuk kan, kebasahan dan kemengantok kan,, 

Rabu 4.12.2013
nasib kami baik,, kebetulan kawan MRK ade nak amik motor kat area Melaka, so kami suro dia bawak kete kami naik Melaka dan pick up kami kat RnR Ayer Keroh ni,,, alhamdulillah dalam jam 11 pagi kawan MRK sampai,, tapi sebelum tu kami dok bercamping la kat wakaf RnR tu,, tebo semua baju yang basah atas meja dan kusi, kami laki bini dok tidur atas kotak,,, huhuhuhuhuhu,, sungguh sadis kalau aku kenang semua itu,,, sedeeeyyyy oooo...

sebelum tido tunggu kawan MRK sampai, mari kita mencekik,,,

budak 2 orang ni syok r, tido kat surau,,

di pendek kan citer,, lepas selesai semua proses beli motor, tukar nama semua, kami semua pun balik ke Johor,, aku jadi mem dok belakang, MRK dengan Azan bawak motor sorang 1,,, sampai JB dalam jam 6 pm...


motor kawan MRK... nak kentut la tu,, huhuhu

ok,, abis da citer ni... alhamdulillah kami semua selamat pegi dan balik, walaupun berbagai dugaan datang menduga,,, dan alhamdulillah jugak sebab tak de kemalangan ke ape ke sepanjang perjalanan kami,,, 

sampai je uma terus kemas beg,, sebab basah kan, mau busuk nanti kalau kepam lelama... sekali la bungkus sourvenir untuk kengkawan opis dengan jejiran... aku bagi fridge magnet/key chain/minyak gamat dengan coklat... ha... nak tau ape ade dalam beg motor MRK tu,, yok tengok yok.. 

beli kat Bazar Karat Penang,, semua barang MRK

beli kat Padang Besar,,, 

beli kat Langkawi,, dengan 2 pasang baju kami,, 

seronok kan citer aku ni,, harap korang semua tak boring la eak baca,, saje nak share pengalaman naik motor dari Selatan ke Utara ni... lepas ni dari ape yang aku dengar² borak MRK dengan Bak, diorang nak pegi Thailand - Hadyai gitu la,, macam biasa,, i nak ikut... !!!

oh pasal motor MRK tu, ari Sabtu tu jugak MRK dengan Azan dengan Pak Long Ari pegi amik kat Ulu Bertam naik Hilux... dan sampai la ni MRK belum betul kan lagi,, sibuk keje kata nyer,,,

da da ~~

citer yang lepas -





p/s: tengah malam new year ni baru pas redeem USD ke RM,, yeaahhh,,, dapat bonus awal... alhamdulillah... cepat pm 013-7551574 kalau nak macam ni jugak k...


~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...