Rabu, 20 Februari 2013

.:: Bersuka ria bersama sedara mara | CNY 2013 ::.


lama da entry ni dok dalam draf,,, tak dan aku nak touch up,, tak berapa sihat,, selsema kuat,, bukan sakit tapi elergik habuk,, tu la rajin bebeno kemas uma kan.. hahaha,, sampai la ni tak baik selsema aku ni,,, penat napas pakai mulut... 

ok,, kembali citer pasal entry ni,, gathering sedara mara sempena cuti tahun baru cina yang lepas,,, event ni da jadi satu kemestian untuk family belah abah... 2 tahun lepas kat uma mak abah, tahun lepas kat uma makcik kat kluang, tahun ni kat uma pakcik kat Setia Eco Garden, Gelang Patah... tempat berkumpul adalah persetujuan ramai dan kata putus telah di ambil masa majlis penutup tahun lepas... 2014 kat uma sape pulak yek... ??? 
berborak dengan mertua tuan uma... cik embun

ahad malam lepas maghrib ada bacaan tahlil,,, aku dengan MRK datang lambat sikit,, kenapa ntah lambat,, tapi majlis belum mula pun lagi,, ada syarat ok untuk join majlis ni,, hahaha,, tukang bagi sms da siap² send kat semua ahli keluarga,,, jom tengok sms tu...

pic from fb sepupu ---- sani

seebeng.com..? ape tu...? Seebeng nama nenek kami,,, kitorang panggil Embah... dia ada 12 orang anak,, termasuk la abah aku,, ramai kan,,, orang nyer steady jek,, masih kuat bekerja dan suka nak jalan²,,, tapi sibuk nak balik cepat... hahaha,, kami semua da faham bebeno da dengan perangai embah.. dot com tu saje letak,, zaman da maju kan,,, hihihi

bismillah...


kitorang semua sebenar nya memang ada baju seragam,, setiap kali raya mesti buat,, lelaki buat t-shirt pompuan buat 2 baju,, baju kurung dan baju muslimah,, pergghh,, tamak..hihihi... kalau tak sepakat, tak dapat nak sama macam ni,, pemakaian baju² ni khas pada hari raya ke-2 dan kenduri kendara sedara mara... setakat ni kitorang da ada 4 pasang baju yang sama,,, tahun ni akan ada lagi,, kaler ape??? haaaaaa.. tungguuuuu


amin...

siap je tahlil, ucapan dari tuan uma di samping pemberitahuan mengenai aktiviti malam ni dan esok... lepas tu yang lelaki terus ke surau untuk solat isyak dan kebetulan nyer karaoke pun sampai,,, nyanyi nyanyi nyanyi,, hihihi

tuan uma si baju merah,, paman konteng.. 

karaoke da sampai,,

adik² aku,,, over !!!

rileks², borak²,, jap lagi kena dok luar ea..

hoo yeeaahhh,, acara bakar²,,, ayam dan daging kambing,,, semua da siap di rempah oleh bibik² aku,, terbaeeekkk.. selain dari bbQ ni ada jugak makanan lain,,, mee rebus, kerang rebus,,,


orang kuat bbQ

mee rebus by bibik tinah,, superB!


kerang rebus in making

kerang rebus in mulut,, hahaha

haaa,, makan²...

acara malam tu makan² jek.. sambil borak² membincangkan isu² berkaitan iaitu wedding sepupu kat 5 kedai,, akhir bulan 3 kata nyer,,, bincang, bincang, bincang sambil makan kupang...

lepas bincang pasal hadiah untuk game esok pagi, kitorg balik tido kol 2 pagi,, MRK dan sepupu aku pegi lepak lagi kat Uda sampai kol 4 pagi,,, zzzzZZzz

*********************************************************************************
isnin pagi,,, acara sukaneka,, dari kategori kanak² sampai ke dewasa,,, bik senah aku lia sani yang arrange sukaneka ni,, untuk hadiah aku setel kan,, game, cia, peralatan sukan, sani,, bik senah mandor jek... hahaha,, sukaneka bermula agak lambat atas sebab² tertentu... ape pun semua nyer berjalan dengan lancar,, siap ada seisi pagi dan petang...

hadiah sukaneka dan kecemerlangan 

kanak² bawah 5 tahun mewarna je la eak untuk korang,, tak de menang xde kalah, hadiah serupa jek

kaisah memang suka mengaler

kategori sekolah rendah - tiup belon sampai pecah

kategori sekolah menengah - cari gula² dalam tepung

da dapat gula² tiup belon sampai pecah.. hahaha

suami isteri yang agak keterlaluan baju nyer,, langsung tak ikut syarat,,, hahaha 

tengok kitorang,, sama tau,, hahaha

barisan penyokong dan yang pegang mic tu pengulas sukan biol,, hahaha

kategori dewasa (L) - bowling kelapa

turn MRK,, 

kategori Dewasa (P) - bowling kepala

   kakak ipo,,,

adik,,

sukan di stop kan kejap menghormati zohor di samping semua peserta da kelaparan tahap naga,, ye la,, tenaga semua da abis buat sukan,, hahaha.. sukan di sambung lepas zohor,,, petang banyak acara untuk dewasa... makanan tengahari pun simple² jek.. ikan goreng, sambal belacan, kupangsambal, sayur betik masak air... tak leh berat² nanti petang semua nak main sukan lagi... 

bik lin dan bik su - kitorang sibuk sukan,, diorang sibuk masak untuk lunch,, terbaeekkk 

makan time,,, sedap angah masak sayur betik,, mintak resepi bole... hikhik

sebelum seisi petang mula,, layan tekak dulu eak,,,

kaisah tengah standby kan peralatan untuk acara berpasangan

sekali bocor da,,,,

demo by sani n cia,,

ni la acara semakin jauh semakin sayang,, baling belon air..

 i di apit oleh harimau,, patut kalah,,, hahaha

baling,, baling,,

tukar posisi.. saingan sengit banget

next game,, gorilla walk,, kepit belon dan jalan...

 oooiii,, jangan tarik gorilla aku !!!

sangat pengelat,, kepit oooo bukan pegang...

 yeeaahhh,, menang,, saringan jek,, final kalah,,

kerusi muzik untuk kategori sekolah rendah

umtuk kategori sekolah menengah


ni kategori dewasa lelaki,, maakk aii,,, ganas nyer

cikgu muda vs cikgu tua,, hahaha

dewasa (P) pulak,, time ni da hujan da,, last game ni,, kena abiskan jugak...

nasib tak baik,, kalah jugak,,, 



tetiba embah sebak time nak bagi ucapan

seisi pemberian hadiah untuk sukaneka dan kecemerlangan pelajaran bermula di kala hujan gerimis mengundang...



cucu yang poyo,,,

memasing tekun dengar amanat dari pengacara majlis

hadiah khas dari mak untuk adik yang dapat 4 untuk sem akhir,, tahniah !!!

cenderahati untuk embah,, kopi songkok ganu... 


lepak² sebelum balik,,, i pulak bersiap nak ke pontian, mak long MRK ada buat majlis untuk cucu nyer,,, 


suke aku pakai penny poplook ni,, simple jek.. tQ to cia sebab bawak fnj i naik flight yek,, hahahaha,, dan menyerahkan fnj i dengan rasmi nyer,,, 

rentetan penyerahan malam semalam nyer... 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


1 muka tak ikhlas, 1 muka suci,, ahaksss

selesai da acara tahunan ni,, semua yang dirancang berjalan dengan lancar... berkat kerjasama dari semua pihak,, terima kasih semua,, semua sporting sangat,, syok dapat keluarga besar macam ni,,, ada umur tahun depan jumpa lagi...


da da ~~

Tiada ulasan:

~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...