Khamis, 27 Disember 2012

.:: Stulang - Batam - Jakarta::.

yeeaaahhhhh,,, sekali lagi berpeluang ke indonesia,,, memula dulu time keje private tahun 2007... kali ni bersama keluarga mertua... best memang best,, yang tak best nyer kekasih hati ulam jantung ku, MRK tak dapat join sebab tak dapat cuti,,, **sayang, benti keje tu cari keje lain yang senang dapat cuti** memula tak nak pegi sebab MRK tak ikut, tapi difikir2,,, rugi la pulak kan sebab pak mertua i tanggung semua KECUALI duit poket... ok la pak,, i nak ikut,, huhu

da keje kerajaan ni ada leceh sikit, kalau nak keluar negara kena mintak izin dengan ketua jabatan... sape lagi, KETUA AUDIT NEGARA la... Tan Sri, saya mintak izin yek,, hihi.. bukan ape, nanti kalau jadi ape2 kat sana ada rekod dan memudahkan semua urusan... sayang jugak kerajaan kat aku kan,, kekekeke


semua plan perjalanan, pak mertua = bak yang atur,, so far ok la,, perjalanan bermula di stulang,, naik feri terus ke batam selama 1 jam setengah... kitorang naik kol 7.30 pagi feri Citra Indah 89.. sampai kira² 9.40 pagi,,, harga tiket feri RM81,, mahal gak... masa beli tiket tu kena bagi pasport sekali tau..

pagi tu sempat la aku buat 2 jenis sandwich dan telur,,, bagus kan menantu kamu ini pak,, hahaha,, bukan ape, mertua dari perak sampai jb terus naik feri,, tak dan nak pegi kedai sarapan... so, aku prepare la sarapan pagi ala-ala haddooo tu...

model sandwich,, hihi,, tiket feri beli kat kaunter yang signboard wane kelabu tu..

tiket feri

 jom makan sandwich dalam feri,, hihihi

otw ke batam tu, kena isi borang yang perlu di isi selain dari warga negara Indonesia..
**saje pakai jam MRK,, dapat hilangkan windu,, huhu**

boring dok bawah, bak ajak naik atas bot,,, wahh, seronok jugak,, angin kuat, nampak permandangan,, bak selalu naik feri ni sebab dia pernah keje kat jambi selama 3 tahun, so, ulang alik balik jumpa isteri naik feri saja.. hihhi

bak dan anak² bujang nya..


kalau da nampak ni da nak sampai la tu


ok sampai batam da amik beg, COP PASPORT dan kami terus pegi money changer untuk tukar duit rupiah,, aku tukar tak banyak,, RM600 jek = 2 juta rupiah.... da tu terus amik 2 cab untuk ke airport... oh ye, kitorang pegi 6 orang.. MRK dengan adik dia yang no. 4 je tak ikut,, kalau tak silap harga untuk 2 cab 70 ribu rupiah,, perjalanan kira-kira 15 - 20 minit,, kalau tak macet,,, macet = jem yek.. pemandu2 di indonesia ni memang berani mati,, sesuka hati keluar simpang, sesuka hati selit,, memang bahaya,,,


jom naik taksi nya,, hihi

sampai Hang Nadim Airport, Batam terus ke kaunter Lion Air untuk collect tiket flight ke Jakarta... semua nya pak mertua yang setel,, kami² ikut je belakang dia,,, da check in barang semua kami makan dan jalan² sekitar airport..


 masa nak check in ni,, setiap sorang akan kena caj, sorang RP 30,000.. kat belakang tiket flight ada di tampal



ical, mak, bak, amy, aku

 flight sebenar nya jam 11.35 pg waktu indonesia,, da tu delayed.. kol 1 baru dapat naik,,, mcm AA jek.. huhu

tu dia flight kami,, flight ni akan landing kat terminal 1B, jakarta, penerbangan domestik...

nampak baru dan selesa sangat

baru nak masuk beg,, hihi

sebelum memulakan perjalanan,, pelbagai doa dari pelbagai agama...

aku bebeno nyer bukan suka pun naik kapal terbang ni,, boring, pening, penat, nak tido susah, lama, xleh main fb,,, kan kan kan...  hahaha,,, 1 jam sengah lama oooo,,, gggrrrr

 yeah,, da sampai,,, jom amik beg..

 memasing sibuk cari wifi,, tapi hampa.. 

susah nak dapat wifi free,, free pun utk pengguna bb jek.. kat sana rata² aku tengok ramai yang pakai bb... bb kat sana harga nya lebih kurang 1 juta lebih rupiah,, kira² RM300++ .. murah kan..

kt airport ni anak angkat bak da tunggu sekali dengan transport+driver untuk kami ke berjalan selama 4 hari di jakarta dan bandung, sewa nya aku tak tau, bak yang setel... sian dia tunggu dari kol 2 ptg,, so sori sebab flight delay... 

tempoh perjalanan normal untuk ke bandung dari jakarta adalah 4 jam,, kalau tak normal, jem bole sampai 6 -8 jam,, so kami kena yang tak normal.. bersemut pungkok memasing,,, haaaaaaaaaaaaaaa

 amboi, mesra nya dengan mak

 singgah makan kejap sekali dengan rehat sebab highway jem teruk.. 

jom sambung perjalanan menuju ke Bandung...

** ringkasan cerita **
  1. naik 1st bot dari stulang ke batam jam 7:30 pg
  2. cop pasport di Batam 
  3. tukar duit
  4. naik teksi ke Hang Nadim Airport, Batam (tambang RP 35,000/teksi)
  5. collect tiket flight ke Jakarta - check in kena bayar RP 30,000/org
  6. landing di Terminal 1B dan amik kete sewa
  7. terus ke Bandung + makan malam
  8. semua duit pak mertua kecuali no.3,, hihihihi

ok, cukup untuk cerita kali ni,,, semput nak atur ayat,, tu pun ada yang tertinggal, korang komen je la nanti aku jawab k... 

**bajet ada folloers la tu,, hahahaa**

da da ~~


1 ulasan:

Lisa berkata...

Ko shopping ape kak?

~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...