Sabtu, 17 November 2012

.:: Homemade | Durian Crepe ::.


sekarang ni memang tengah sibuk sana sini pasal durian crepe,,, aku yang tak berapa minat durian ni pun kengkadang nak sangat rasa,, sedap sangat ke?

da tu tangan pun gatal google,, konon cari resepi,, senang je rupenya,, tanye MRK ok tak kalau buat, dia kata ok,, sebab dia da rasa kat uma kakak ipar aritu... cuma bahan-bahan nya agak mahal la,, patut la diorang semua jual 6 pcs RM10,,, pada aku memula macam mahal,, da beli barang,, aku rasa harga tu berpatutan.. 

 saspek utama,, jiran bagi,,, baik kan jiran i... korang aderrrr???


 leceh sangat nak asingkan isi dengan biji

 siap!


bersih sangat kan,, aah.. mulut aku yang bersihkan,, haha

ni bahan utk crepe... aku amik resepi dari blog masam manis... durian crepe versi hijau... 

bahan untuk kulit:

250 gm tepung gandum
3 biji telur
500 ml santan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pandan emulco
1 sudu teh pewarna hijau

bahan utk inti:

1 cawan whipping cream
isi durian

satu kan semua bahan untuk kulit,, kacau rata, masuk kan dalam blender, putar kejap pastu tapis,,,


 
sediakan kuala non stick,, **buruk nyer kuali aku**... Panaskan hingga kuali benar-benar panas,, oleskan sedikit minyak pada kuali,, kemudian kecilkan api,,,tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe,, adunan tak perlu di balikkan,, bila permukaan atasnya dah kering terus angkat.. Buat sehingga habis,,, Biarkan sejuk... sebelum tu,,, da siap buat crepe bole la putar whipping cream sampai kental...


ready untuk melipat baju crepe,,,


 whipping cream sikit,,

isi durian

 ok,, lipat..

siap!


 close up sikit,, cantik! hihihi

  buat sampai abis,,, pastu simpan dalam peti ais,, tempat yang keras tau,,,

ni yang rejek... 

amacam,,, ada berani nak buat sendiri..? hihi,, tak cuba tak tau kan,, da cuba baru rasa,, sedap? sudah la tentu tapi penat... biar menatang tu sejuk sat dalam peti ais,, aku nak rileks lurus kan badan,,, sambil menunggu MRK yang tak balik keje lagi,,, sian dia kompom basah kuyup,, tu la da suro bawah baju hujan tak nak,,, 

da da ~~

4 ulasan:

Pupel Liyana berkata...

amboi comel crepe dia. nak buat kak tapi duyan mahal. teringin juga. tapi rasanya beli je la kot haha

Ammyjurimi berkata...

whiping cream tu cmner erk nak buat?ade jual terus ke whiping cream tu?cube cerite sikit cream tu cmner nk buat ek?

faiza erina berkata...

kak Amy - Whipping cream tu beli je, kat bhgn cheese² cair tau tu yang kena putar sampai jadi jadi kental, kalau kita angkat tak jatuh,,, :)

Pupel Liyana2 berkata...

whipping cream yang best jenama rich warna coklat. kental sangat. crepe mesti jadi lawa

~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...