Selasa, 2 Oktober 2012

.:: Homemade | Almond London Mudah & Sedap ::.


mood baru pindah uma 2nd hand,, tetiba je nak buat almond london yang korang ² semua memang da buat bertahun² dulu lama nyer... hahaha.. buat bukan semalam atau kelmarin tapi time pose aritu...
** lama giler baru nk update ,, hahaha **


Bahan² Doh (lebih kurang dapat 200 pcs)

250 gm butter
1 biji kuning telur
2 1/2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
1 cawan gula gula aising
1 cawan nestum (dikisar)
badam

Bahan² Coklat 

coklat masakan
sedikit minyak jagung
mangkuk kertas


putar semua bahan sampai jadi cam ni,,, kecuali bahan coklat,, 
doh agak lembik tapi memang akan macam tu,, jangan nebes tau.. 

da tu tepek² masuk kan badam,, wahh,, cantik nyer tapak tangan ku..

gulung² kan 

ukur kt mangkuk kertas ok ke tak

kita bakooooo,, oleh kerana aku guna microwave oven, kejap je da masak,, dalam 12 minit,, 6 min api atas, 6 minit api bawah.. 


da siap bako


coklat nya pulak.. cairkan coklat guna teknik double boil tau..


celup kan coklat,,

tabur kacang sikit,,,

da siap...

1 adunan ni aku leh dapat dalam 200 biji,, tak termasuk yang rejek,, dapat la aku kasi mak, mak mertua dengan kakak ipar sorang 1 telap... 

nampak nyer tahun depan kuih ni akan aku buat lagi,,, hoooyeeeaahhh..


da da ~~

Tiada ulasan:

~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...