Jumaat, 26 Ogos 2011

.:: dapat duit raya lagi ::.

hari jumaat yg sejuk tiba-tiba tak berapa sejuk sebab pagi-pagi lagi kak maria da col, suro naik tingkat 21.. 

ape saje la EO aku ni,, da la setiap jumaat bulan puasa ni aku dia dan kawan-kawan yg lain outing,, g danga city mall la, g Jusco tebrau la,, arini nk ajak g mana agaknyer yek...


tiba-tiba kak maria hulur buku 555 dgn duit,,,ape semua ini..? oooo, baru ku ingt...kak maria nk bagi duit raya... sgt suke !!! hahahaha

byk la duit raya,, ni la duit hasil keje part time yg aku buat sepannjang puasa ni... alhamdulillah,, tak sangka sebanyak ini... tak sia-sia aku bersengkang mata nk siap kn jahitan silang pangkah aku yg tak berapa cantik...

walaupun cuma segitu **byk gak tu** terima kasih pada MRK yg faham dan bg sokongan time aku bz menjahit,, pada kak maria yg kenalkan aku pada tailor cina tu **aku pn tak penah jmpe** dan pada diri sendiri sebab dapat belajar benda baru... 

pendek kata, susah ooooo nk cari duit !!! hehehehe

da da ~~

.:: menu berbuka hari ke-24 & 25 ::.

aku tau semua da mode nk raya kn, tp aku tetap masak utk berbuka,,, hahahaha... aritu makan kt kedai tak puas,, rabu aritu aku masak ala-ala kt kedai,,, rasa,, sedap la tp kt tekak kami berdua saje ! kekekeke

siakap berbagai rasa ~

kailan udang dan sotong...

 udang dan sotong goreng rempah beriani...

 kuih gula melaka... beli byk sikit,,, MRK 3 aku 2,,,

macam biasa,, semua nya abis di buang makan.. rabu tu g kipmart beli lauk utk sampai hari ahad nti... macam-macam aku beli,, termasuk la tulang kambing,, gear box... errmm,, sejak-sejak puasa mmg tak masak lagi dan da lama tak makan... 

aku beli sekilo jek,, beli tetel sikit, rebus sampai empuk... so, jadi la menu berbuka utk semalam ...

martabak beli kt larkin, kuih muih beli kt bazar kotaraya

berenang-renang tulang dalam periuk...sum-sum nyer da ready nk kuar tu.. hikhik

sangat lembut utk dimakan... direbus lebih kurang 4 jam...

 nmpk merah sebab aku letak kuib tomyam.. MRK suke sup yg ada masam-masam sikit..

 udang dan sotong goreng kunyit,,, utk dimakan bersama nasi dan sup....

lega bila dapat masak 2 menu yg mmg aku dan MRK suke makan ni.. oleh sebab aku ada merengek kt MRK sakit-sakit badan semalam,, lepas isyak MRK ajak g giant,, MRK belanja urut badan,, perrgghhh,, sgt best... nk lagi, nk lagi dan lagi... tQ sayang ~~ luv u ~~ lepas urut terus tido... tu yg sampai tak bangun sahur pagi td.. hihihi

ada 3 hari lagi aku kena masak utk berbuka... rasanye ada menu menarik sebelum blik raya uma mertua nti.. ape yek..? tggu ~~ hikhik

da da ~~


.:: insurans + kad raya ::.

malang tak berbau... isshhh,,mintak selisih dari segala perkara-perkara yang tak baik...yg paling utama nya adala,, jgn la eksiden... pengalaman tahun 2005 dulu cukup menyakitkan aku,, dan 2007 pulak cukup membuatkan aku betul-betul menikmati kehidupan sebagai seorang hamba-Mu,, Ya Allah...

**tetiba rasa mcm ustazah pulak ea dgn statement sedemikian,, ahakssss.. **

pengalaman 2005 tu aku eksiden, 2007 MRK pulak... dan 2 thn lepas tu 2009 kitorg kawin,,, eh,, baru perasan selang 2 tahun ada tradegi pahit manis utk kami berdua,,, hihihi

cakap pasal eksiden kan, terdetik rasa ati nk amik insurans,, utk persediaan,, dulu masing-masing takde insurans so, bila eksiden takde dapat ape-ape pun,, sian kn,,hukhuk.... sekurang-kurangnya kalau ada la back up...so aku dan MRK pun amik... aku insuran lain MRK insuran lain,,

tak kisah la sama ke tidak kan,,, lgpn skrg ni da banyak da insurans yang rasa nya semua mampu nk bayar... dan aku tak kisah nk sibuk-sibuk bayar sebab potong gaji.. senang, walaupun slip gaji da tak cantik.. hihi

rasanya start insurans aku aktif bulan 4 aritu,, diam-diam da 4 bulan jugak la gaji aku dipotong,, tak pe la,, sekurang-kuragnya ada jugak la saving aku kt insurans tu,,, utk masa depan...

sign surat agreement dapat hadiah,,,

medical card,, penting ni,,, kalau masuk spital swasta tak yah bayar

dan,, yg paling syok nk story ni,, insurans aku ni bg kad raya... ermmm,, tersangat la rasa seronok sebab tak penah dapat kad raya lagi sejak-sejak ada handphone, ada email, ada fb ni... korang hader..? hihihi

pos kt kg,, neves je nk bukak,, dari sape agaknyer kan...

dr sykt insurans rupenya,, 


errmm,, sebenarnya insurans ni tak wajib pun,, cuma da jadi keperluan sebab sekarang ni byk eksiden jadi,, sama ada salah kita @ salah org lain.. eeeee,,mintak jauh la dari segala bencana...

da da ~~ 


Khamis, 25 Ogos 2011

.:: gula-gula raya ::.

tahun ni raya tak banyak kuih.. rasanya ada 2 ke 3 jenis je.. yg lain semua jajan.. takde mood la nk beli or buat kuih raya... 

kebetulan hari tu UO kotaraya ada buat promotion utk Cadbury Choclair.. 1 botol RM10.. harga biasa RM12.90.. ada 2 perasa,,, original dan hazelnut... kalau beli RM30 dapat free pinggan...dgn syarat ada member kad.. tp promotion ni da abis.. UO buat 19-21 Ogos jek... huhu



aku beli 4 sahaje.. 1 utk mak, 1 utk mertua, 2 utk aku.. hihi... aiitt,, dpt pinggan 2..? ape kes..?

masa aku nk beli tu ada singaporean nk beli jugak.. tp diorg takde kad UO, dgn rasa bangga **hahahahaha** aku mengOFFER kad aku.. tu yg diorg bg pinggan free yg diorg dapat kt aku,, balas jasa la konon,, hikhik



bagus jugak dapat pinggan ni,, setakat 25 hari berpuasa ni da 2 pinggan dan 1 mangkuk aku pecah kan... dapat lg cantik pulak tu,, 

lagi satu,, nasib baik MRK tak berapa minat bola dan tak sokong mana-mana team,, kalau dia tak suke England, mau MRK yg pecah kan pinggan ku ini dgn sengaja,, huahuahua

perasa original

perasa hazelnut

wahh... da la murah, ada extra pulak tu,, mmg Untung Orangramai la..

so,, mana kawan-kawan ke sedara mara yang nk rasa gula-gula ni, raya nti jemput la datang umah saya... nk beli 1 biji 10 sen,, kalau datang uma,, dapat free,, makan la byk mana...nk amik bawak blik pun tak pe... hihihi

da da ~~


.:: cerita berbuka hari ke-20 ::.

hihi,, ni la entry yang tertinggal tu... caner ntah leh lupe... sebab snap pakai camera biasa kot,, ahakss,, **sungguh berlagak statement aku ini** .. terlupa la... korang pun tak ingt kan.. menu tak la heavy sangat.. sederhana jek.. sabtu kn,, penat ngemas luar... 

ikan ape ntah masak berlada,, berlada lagi... hihi,, lada merah byk,,,


tahu kering+soo hoon+kentang,, tumis air

mee hoon yg tinggal sikit aku goreng jek,, letak daging dan kerang..

5 hari lagi kita akan meninggal bulan ramadhan utk tahun 1432H ni,,, banyak makan ke banyak amalan..? renung-renungkan  ~~

da da ~



.:: menu berbuka hari ke-23 ::.

hari selasa punyer menu masakan dapat idea masa melintas nk g parking.. hihihi.. tetiba teringt yg aku penah masak kuey tiaw kung fu ala-ala jackie chan.. tp kali ni aku pakai mee kuning,,, dan menu-menu lain pun ada gak... agak melampau byk nyer,,, hahahaha

selepas digoreng dgn telur...

setelah dituang dgn kuah... byk sayur kan,, ni suami punyer

utk makan dgn nasi aku masak lauk kupang berlada dan ....

sawi putih tumis air

kuih gula melaka,,beli kt bazar kotaraya.. utk sweet-sweet... MRK yg makan semua,,

menu tambahan utk diri sendiri,, spagetti

aku baru perasan yg menu berbuka hari ke-20 tertinggal.. tak pe,, entry nya akan menyusul.. hari ini jugak ! hihihi

da da ~~

Selasa, 23 Ogos 2011

.:: menu berbuka hari ke-22 ::.

ketawa dulu..hahahahahaha.. motif,, suke sebab arini giler-giler update blog.. 4 entry 1 hari,,, hamik ko... huhu... bukn takde keje... mengisi masa yg terluang saje..ketawa lg.. huahuahua

semalam punyer menu berbuka masih lagi ayam.... biasanya ayam aku beli seekor bole 3x masak... ni kira stok terakhir... agak banyak dan aku semua kn,, tak pe, bole buat makan sahur..

ayam masak cili api+cekur... errmmm pedas, pekat dan sedap ~~

sayur kali ni tak hijau,,terung sambal... terung kalau hijau muda... hihi... lama aku tak masak menu ni,, sesedap rasa,,, ari² makan ni pun tak pe,,, hihihi

ayam goreng... saje goreng lebih,, tak abis leh masukkan dalam kuah cili api td,,

diam tak diam puasa da masuk 10 mlm terakhir...cepat sungguh masa berlalu.. semalam adalah kenangan, hari ini adalah kenyataan esok adalah harapan... harap-harap tahun ni dapat la kita jumpa malam Lailatul Qadar yg mmg ditunggu-tunggu... amin ~

da da ~~


.:: cerita berbuka hari ke-21 ::.

hari ahad adalah hari utk berehat bersama keluarga,,, borak-borak, gurau senda dan yang paling penting membincangkan tentang persiapan hari raya... hihi,, 

tapi ahad lepas aku tak dapat lepak berdua-duaan dgn MRK sebab ada org mintak tolong tunjukkan jalan kt singapura,, sebelum ni kitorg ada plan yang nk berbuka dgn tok mah MRK kt uma mak teh MRK @ taman sri pulai... jadi ke tidak..? teruskan bacaan kamu semua hingga ke hujung cerita.. hihihi

dipendekkan cerita, MRK kuar lebih kurang jam 11 am.. aku da sedey da,, ape aku nk buat, mana aku nk tuju..? sebelum pegi tu MRK janji akan balik sebelum berbuka.. suke dgr tak suke nk tunggu.. tgk twitter ah kak ipar tweet nk g shopping,, dgn rasa tak malu aku retweet nk join... ok,, da ada projek baik.. MRK da pesan kalau nk kuar jalan pegi la,, ah haaaaa...

pegi 1 kete... errmm rasa kete abg aku tu kecik ke anak-anak dia beso..? hahahaha,, da beso la sebab sibuk si pearl dgn kaisah nk pakai tudung,, kira-kira da anak dara la konon.....hikhik

kaisah yg pandai posing bila depan camera...

pearl jugak,,,,

tp emerald sempoi jek..

destinasi pertama kitorg adalah tesco bukit indah.. i like tesco.. ntah,, sebab aku rasa barang-barang kt tesco ni ada murah sikit berbanding giant dan yg lain-lain,, pada aku la,,, kt sini tak de beli ape, cuma beli hanger,, tu pun tertinggal kt uma abg,, adeehhh

suke nk naik troli yg utk baby ni...


kakak-kakak nyer pun naik troli gak,, masing-masing malas nk jalan,, aku pun rasa mcm tu jugak,,hihi

nampaknya da bertukar orang da.. mana si kaisah ni..?

haaa,, tu dia,, mintak papa dia dokong mcm tu pulak,, ape pun tak bole la kaisah ni,, ngeee

destinasi ke-2, kitorg g jusco bukit indah pulak,, kt sini mak abah dtg.. mak abah aku ni hujung minggu je mmg naik jb,, kali naik sebab nk cat uma kt 5 kedai tu,, tp bahagian luar pulak,, amboi,, betul-betul nk raya ni,, waner pilihan adalah kuning,,, ermm ada yg menurun la nti tu,, hahahahaha


mak cik ni menangis sebab nk troli yang ala-ala kereta... mak cik ni mmg lain sikit,, kalau nk mesti nak,, kalau tak dia akan menangis a.k.a merajuk


aku pujuk tak jalan, nenek pujuk pn tak jalan,, last-last emerald tertido kt tempat duduk yg kitorg lepak.. sian dia...

kt sini pun aku tak de beli ape-ape pun,, window shopping saje,, abg ada la beli baju anak-anak dia dgn suar dia,,

da puas lepaking kitorg amik keputusan utk ke outlet nike kt taman U pulak,, abah nk beli baju katanyer... aku follow jek..

aii, jam da kol 5 pm ni, MRK masih di seberang, mcm tak sempat je nk blik JB... nk buka mana ni,,.? addeeehhh

otw nk g parking kete tu tiba-tiba ada tarian pulak kt ruang legar JJ ni,, mcm syok je.. layan kejap la,,,




layan punyer layan rupenya si kaisah ni suke nk tgk,, ajak balik tak nak,,, tudung da lama da tanggal..


mcm cantik ke kombinasi kuning biru ni... bole dipanjangkn utk tema baju raya 2012..ahaksss

destinasi seterusnya outlet nike taman U... sebelum tu MRK da kompem kn yg dia tak leh blik buka bersama.. errmmm,,, tak pe la.. buka dgn mak abah dan family abg le jawab nyer...

malas nk tgk barang,, lotih da.. duduk saje ~

anak beranak yg tgh memilih baju.. 




yang 3 org budak ni mmg suke g sini.. lari sana lari sini,, buat mcm kedai papa diorg.. ape pun tak bole ~


ni acara salin pampers di depan hotel murah,, hahahaha

selesai membeli destinasi seterusnya kedai makan.. sebelum dtg sini abg da tempah makanan dulu.. ye la takut tak de tempat duduk nk buka kang... buka kt mana..?


tak jauh pun,, kt belakang outlet tu jek,, nama kedai nya Restoran Jom Sudi Mampir... konon nk jawa, tapi tak jawa sangat la nama nya...


menu pilihan adalah nasi ayam penyet...



nasi goreng cina pearl yg punyer..


inilah penaja utk berbuka hari ini...terima kasih cikgu ~





hai,, ape la yg MRK makan kt singapore tu...nk 3G tak leh...nmpk nya paln utk buka dgn tok mah tak jadi,, errmm, tak pe la,, hari lain kn ada.... abg aku tu lain tak.. check in la tu kt iphone..


menu tambahan,, udang sambal.. sotong goreng tepung otw,, sampai da buka, tak sempat nk snap... makan 1st ok..hihi




mak nenek kecik ni da makan dulu,, tp kepedasan sebab ayam nya terkena sambal,,, meradang.. abis dia minum air teh O ais pearl... mengade !


errmmm,,, selesai sudah berbuka.. mak je yg tak setel lg,, ngabiskan makanan cucu yg tak abis,, rugi katanyer.. sebab tu mak gemok,, hahahaha

perjalanan kitorg tak abis kt sini.. destinasi seterusnya adalah Giant Skudai.. hihi,, walaupun giant tu tak semeriah giant plentong tp we alls suke g sana.. ada playground budak-budak.. free jek mesin permainan tu,, main la sampai jemu...

nenek kata terapi selepas berbuka,, kekenyangan..

mak cik ni pun nk jugak,, layan kn aje...

ni pun nk jugak...errmmm lepas buka tudung pun terbuka,,hihi


atok yg setia bersama kaisah,, tu la mesin yg free,, kaisah pun da pandai picit sendiri kalau berenti

ni adalah destinasi terakhir kami,, seronok bersama family,, tak seronok sebab MRK takde,, errmm tak pe la,, bukn nyer balik uma nti tak jumpe MRK kn,,, haa.. ngadap la muka MRK tu puas-puas,, kekeke

da da ~ ~

~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...