Sabtu, 9 Julai 2011

.:: hong kong mali maaa ::.

aku suke makan kuey tiaw dan mee hoon berbanding mee kuning... sebab mee kuning ni ada rasa kapur kalau tak basuh dulu sebelum masak... fakta ni,, hihihi

tp bila da makan mee rebus ke, mee bandung ke kena la dgn mee kuning,, kalau tak, tak jadi la kan,,hihi

oleh yg demikian, **ceh**  boring pulak asik digoreng ajek,, mula la meng'google' resepi berasaskan kuey tiaw..

haaaa... jmpe da,, jeng jeng jeng ~~ menu dinner utk khamis malam jumaat lepas adalah KUEY TIAW HONG KONG... hahahaha.. jackie chan suke makan menu ni,,hikhik

kuey tiow secukupnya
telur 4 biji
lada sulah
garam
4 biji bawang putih dicincang
5-6 biji cili api diketuk
3 sb tepung jagung
sayur-sayuran
seafood/ayam
2-3 sudu sos tiram
air 3 mug or secukupnye
minyak masak

Cara-cara:
**Prepare kuey tiaw
1) Pukul telur bersama garam dan sedikit lada sulah. Untuk seorang gunakan 2 biji telur.
2) Masukkan kuey tiow ke dalam telur yang telah dipukul dan goreng mcm telur dadar.
3) Buat lagi untuk 2nd plate.


 


**Prepare kuah
1) Tumis bawang putih sehingga naik bau.
2) Masukkan seafood or/and isi ayam dan sikit air supaya tak terlalu kering
3) Bila dah half-cook, masukkan tepung jagung yang dah dikacau dengan air.
4) Masukkan juga sayur, cili, sos tiram, sikit lada sulah.
5) Tunggu hingga kuah cukup pekat dan perasakan dengan garam.

Bila dah siap, tuangkan saja kuah atas kuey tiaw tadi..Senang kn..



MRK kata ok,, rasa mcm kt kedai... hihi..**malu**.. tQ sayang.. nti saya cuba buat yg lain pulak ea,,


da da ~~

Tiada ulasan:

~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...