Ahad, 15 Mei 2011

.:: jom buat karipap ::.

huuuuuu...1st time ni nk mencuba buat karipap... ye la bosan takde benda nk buat malam semalam... nk tunggu AF9 baru kol 730 pm...

mula-mula google cara-cara buat doh nya,,cari yg paling simple.... tepung, minyak masak, air & garam... simple bukan.... fikir-fikir semua bahan-bahan ada....

ok pastu google pasal inti nya pulak,,keledek ada kentang ada sardin pun ada.... tp yg ada kt uma cuma kentang,,, ok,,kita buat inti kentang....

b4 that aku ada tanyer MRK, mana tau dia nk ajak keluar jalan-jalan cari makan di mlm minggu ni.. dia kata TIDAK ~  hampa tp suke sebab dapat aku buat hantu makcik karipap ..

aku buat 3 cawan tepung je dulu,,, testing

panas kan minyak masak dan simbah kt atas tepung

part ni aku suke,,, ramas-ramas tepung sampai peroi tepung tu...

agak-agak da peroi masukkan air...uli sampai jadi mcm ni... lepas tu rehat kn sebentar,,,,

ok,,,doh da siap dan sedang direhatkan.. turn buat inti pulak...

kentang da siap dipotong dadu tu aku rebus sekejap,,, dlm resepi suro rebus,,, i follow jek..

pastu sediakan bahan-bahan untuk menumis inti,,, sedikit lada kering (blender), bawang merah, bawang putih dan ikan bilis...tumis cam biasa dan dirasakan dgn garam, gula dan pak aji...

ni da nak siap,,tiba-tiba MRK ckp letak telur pun ok gak kan... baik Tuan

baik la,,semua bahan da siap utk dijadikan karipap... semua aku buat manual,,takde penggiling... pakai aje cawan kaca... asal bole leper kan...

mcm-mcm bentuk aku buat... petak ada, bujur ada, senget pun ada... hahaha,,, tangan tak de seni ! memalukan... hehehe

MRK ketawakan je tgk bentuk-bentuk karipap ni..

beno nya aku tak pandai nk claim karipap ni... da belajar da dulu tp tak masu,k hujung-hujung MRK sajes pakai garfu je,,, lagi senang...


jgn ketawa ea,,, sebelum goreng nmpk cantik la jugak kan... da goreng terpeleot-peleot jadinya... kalau mertua aku tgk ni kompem kena kutuk... hahaha,,,tak pe, praktis mek perpek....

yang ni versi petak,,,adduuhh,,,hodoh nya dia...

sebenarnya MRK tak kisah ape pun bentuk nya,,,suke je dia makan, cuma ada komen la dr MRK...ada masin sikit.... 

mungkin kt tepung kot...sebab masa panas kan minyak td aku ada masukkan majerin sikit,,, majerin kan masin, pastu aku letak garam,,,, ermmmm,,tak pe makan karipap ni dgn air kopi,,mesti tak rasa masin,,,hihihi

aku beri nama karipap ni dgn nama KARIPAP KASIH SAYANG ~~ poyo kan,,haha...

time tgh makan semalam, ada tnyer MRK ape yg dia suke makan utk minum petang,,,dia kata bubur pulut hitam... ermmmm,,bubur dalam tangan je,,, 

baik la,,esok cari santan dan pulut hitam je,,yg lain da ada.... 

tunggu entry seterusnya yek..

da da ~~


Tiada ulasan:

~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...