Isnin, 28 Mac 2011

.:: bila kami berdua cuti ::.

Tarikh : 16 Mac 2011 (Rabu)
Masa : 11 pagi - 9 mlm
Tempat : BBU - HSA - Tampoi

cuti !!! yeaaaaa...cuti bukan utk suka² ok... cuti sebab nk teman MRK g dressing luka exciden hari tu... beriya² aku bangun awal² pagi, tp kuar uma da nk tengahri gak..ye la mmg da di ajar dari dulu kalau nk g hospital g pagi², nti dapat jmpe doktor cepat... MRK kalau da tido mana ingt nk bangun,,, cuti = tidur ~~ huhu

bila da cuti, so semua cuti,, lagi² masak... dapur da cuci bersih,,, tutup utk sehari jek,,huhu.. takde sarapan takde lunch...hihihi... sori ea sayang, arini kita makan luar yek...
otw nk ke HSA tu MRK singgah BBU jap, g opis lawyer utk kes exciden tahun 2008..exciden yg penuh dgn kenangan sebab salah sorang dari kawan baik MRK telah meninggal dunia...

 ni link utk tgk keadaan MRK maa exciden dulu ---> gambar 1 & gambar 2

kes MRK ni katanya akan masuk court buln Mac ni,,,dan gerenti menang punyer...hahahah makcik KAYO !!! 




setengah jam jugak la tggu MRK,,,malas nk ikut, nti aku banyak tanyer... baik dok dlm kete jek... 
siap je semua terus bawak MRK g makan kt BBU.. aritu masa keje luar dgn IRDA diorg bawak makan kt situ,,,pergghhh, asam pedas dia mmg sedap,, nk tau nama kedai...?? MINHA.. time ktorg sampai tu customer tak ramai lagi.. ye la baru kol 12... hihi

 kedai ni kt belakang wisma BBU sebaris dgn pej pos BBU


mcm² lauk ada,,,asam pedas ada, lemak tempoyak ada, jom cedok lauk...


ok,,ni lauk kami...asam pedas ikan parang dgn sayur lemak pisang+pucuk ubi,,terBAEKKK ~~


licin...

selesai makan kami meneruskan perjalanan ke HSA.. jam da kol 1230,,kejap lg time rehat,,,eeee,,saje je MRK ni tau wat² lambat,,dia ckp dia takut nk cuci luka,,sakit katanyer,,eleh, badan je beso, tp penakut,,hikhik


nasib baik cuci luka ni tak yah jmpe doktor,,, misi je cukup..tp i jeles u sbb misi tu pegang MRK nti,,ahaksss

bilik khas utk di dressing,,jgn keluar rambut MRK jadi lurus sudah la yek,,ye la bilik dressing la kata kan,,hikhik


haaaa,,siap sudah di dressing.... sib baik tak jadi ape² kt rambut MRK..huhu
setel kt HSA, aku singgah jap Menara Tabung Haji..nk g amik borang utk buat buku akaun simpanan yang baru, yg lama ntah kt ner ntah aku buang,,miss place gaknyer... da amik borang terus g larkin perdana, sebab sana pun ada TH kn,,

otw nk ke larkin tu, terasa haus pulak... jom singgah minum cendol kt court..sluurrrpppp ~~




da alang² kt court kan, bole la tgk² barang² uma..ala saje je tgk²..nk beli mmg tak la,,hihi


MRK kata nk test tilam lembut ke tak...huhu

da puas tgk² meneruskan perjalanan ke larkin perdana... di situ la bermula tragedi yg menyakitkan hati,, sape tak sakit ati beb kalau buat kerja yg patut nya bole siap 15 minit tp ding dong ding dong sampai 2 jam,,pergghh menyirap !!! sampai kn aku buat surat aduan dgn ketidakpuashatian dgn servis yg di berikan,, sakit ati tau,,, dalam kereta aku nangis sambil bercerita dgn MRK..

cerita, cerita gak tp MRK tanyer nk ke mana kita ..? jom tenangkn fikiran,,g tgk Tok Mah kt Taman Sri Pulai..ape kabar agaknyer tok tu kan,,lama tak g tgk dia...

lama gak la kitorg lepak kt sana... dr jam 330 ptg - 630 ptg... perut masing2 da kenyang,, moh la kita balik uma...rehat2 kn badan, sok nk keje..MRK tak pe masih dlm pantang cuti lg...

tiba2 jek terkeluar dr mulut aku,,

g karaoke nk tak sayang..???

jom, MRK jawab....

hahaha,,dgn pantas aku membelok kan kete masuk ke giant tampoi...dgr2 kt situ ada karaoke yg best,,,jom kita nyanyi sampai lebam !!!


ya ali li ali ba ba ~~

bila da ala² padang pasir mesti la ada unta,,,hikhik


 

ktorg amik pakej yg PALiNG suci iaitu yg paling murah,,, package A jek

ktorg diberi bilik cleopatra...ermmm, kalau tau mintak bilik pelamin,,ala-ala pengantin gitu,,ahakss




dpt tau je no. bilik dgn segera ktorg masuk,,MRK terus amik remote nk pilih lagu,,,semangat banget !



packge A bole nyanyi melalak selama 2 jam dan free jus,,pilih je jus ape,,ktorg amik oren jus dgn mango jus ~~ slurrrpppp


bukn main santai lg MRK ea,,nyanyi sambil baring,,,seksi pulak tue ~~ auuwww



bergambar dgn artis..huhu ~~



lagu² terakhir yang mesti di abiskan,,sempat ke idok ni..??


hahahaha...sempat abis da lagu jamal tu,,so aku tambah lagi 1 lagu,,lagu wajib, WULAN MERINDU ~~


abis suda seisi melalak mcm nk ape,,,suara pn da takde kan, rasa mcm nk g jalan² lagi, tp tak daya..kepenatan la konon 2 jam terkurung...last² balik uma dgn rasa gembira kerana percutian yang suke² ini mmg seronok...

lain kali nk cuti lagi di waktu kamu² orang semua sibuk bekerja,,hahahaha

da da ~~

Rabu, 23 Mac 2011

.:: serawa durian ::.

ingt lg entry aku lepas pasal durian... niat mmg nk abiskan tp mustahil utk aku dan MRK... so, dari pada membazir, baik aku jadi kan sesuatu yg bole di makan... iaitu serawa @ kuah durian...teringat kt housemate kt putrajaya dulu, mek ja,,si antu durian, same la macam 2 adik perempuan ku itu...

dulu, masa dok putrajaya, sama ada mek ja @ lia bergilir-gilir akan beli durian,,,aku tak berapa suke, just tgk kn je gelagat anak dara berdua tu mengerjakan durian..mcm org giler tak betul reaksi diorg bila durian tu masuk dalam mulut je,,,nikmat sangat la katanyer,,,nggeeee..tp yg sedap je diorg sental abiskn, yg tak sedap simpan bagi kt aku,,suro wat serawa,,bile da jadi serawa da sedap, diorg jugak yg menghabiskan...hampeh kn diorg ni..tp aku tak kisah ~

so, td balik keje singgah @mart lg nk beli gula melaka dgn kelapa parut,,dan tak sengaja aku beli lg sebiji durian,,bukn ape,,lg byk duriannyer lg sedap..bhn2 nyer senang,,,
durian
gula merah - agak2
santan 
daun pandan
sedikit air
lebur la semua dalam periuk, guna api yg kecik,,kacau sampi mendidih, pastu ready utk dimkn
 
cantik santan,,putih bersih
gula melaka, daun pandan, santan


akhir sekali, masukkan durian
warna da berubah...masak dgn api yg perlahan,,sehingga mendidih..
ta da ~~ siap utk dimkn,,yg ni spesial utk kakak ipar saya...




mula² putih, tapi bila da nk masak ia akan bertukar warna menjadi kecoklatan..masa nk didihkn tu bole la rasa utk memastikan tak terlalu manis @ tawar...kita buat dia, mesti jadi punyer la,,huhu

mmg sengaja aku masak banyak sebab nk bawak ke opis buat sarapan...sama² bole rasa,,,mkn dgn roti bole mkn dgn biskut kering bole,,nk mkn mcm tu je pun bole...

ok,,,aku nk smbung mkn kt pantri ni..

da da ~~

Selasa, 22 Mac 2011

.:: kesejukan ::.

sejuk yg amat dong opis ku ini ~~ mcm dalam lemari es...tak kira la panas @ hujan...mmg sejuk....gggrrrrrr

sejuk !!! lagi² anggota yang tidak diselaputi dgn pakaian...ooppsss, sudah pastinya kedua belah tangan dan muka ku yg comel ni...ahaksss

tak kan aku nk membiar kan anggota² tu kesejukan..pasti nya, aku akan sebegini setiap hari dari awal pagi hingga masa utk punch kad balik...hahahaha..senang cakap aku ni tak tahan sejuk la,,sepatah mak aku cakap aku ni bancet !


comel kn saya...
aku tak kisah ape org lain nk kata,,,purdah la, org arab la, antu la...lantak pi !!! aku klu menghirup udara yang terlampau sejuk, nti aku sakit kepala,,,kalau da sakit mereka² itu nk tolong ke..?? mesti la tolong, tolong tgk,,hehehehe

jadi aku ambil langkah pencegahan dari awal...berselubung,,kalau bole nk tutup 1 muka, tp nti tak bole wat keje pulak, keje lain pulak yg jadi nti...----> TIDO la..hahahahaha

part tangan pulak, akan ku sembunyi kan nyer di bawah 'bumper' ku yg hot ini...pergghhh...hangat yang amat ~~ try r buat, pasti berkesan...kekekeke

tp ahad malam lepas keluar dgn MRK, naik motor valcon bapa mertua ku,,,(da macam awie), round² bandar jb...biasa la kn helmet kura² aku tu bukn ada visor pun..so, aku amik keputusan utk mengcover muka aku dgn benda alah ni--> biker mask...bisa yg pakai ni bikers²..

da mcm org nk forging nyamuk...
bikers ~
aku 1, MRK 1
di fikir² kan, kalau aku pakai kat opis bole jugak kan...sekurang² tak payah la aku berselubung...tp ape pulak mber opis gelar aku nti...hihihihi

da da ~~

Isnin, 21 Mac 2011

.:: oh landep-landep ::.

hahahaha,,entry ni aku tujukan khas utk adik-adik ku yg jauh di mata,,,iaitu CIA dan SICIN...hahahahaha

ko berdua mesti tau ape itu landep-landep kan... korang da makan belum,,klu belum,,,kesian ~~ huhuhu

skrg aku da reti sikit makan itu benda... aku beli tak banyak... beli kt @mart, kempas..2 biji jek.. tp mcm biasa la tak akan aku bole abis kan mcam korang berdua makan... huhuhu

berkilat isi, sedap rasanyer...

mkn 4 ulas da kenyang ~~
kalau tak abis aku akan buat serawa, bole buat sarapan sok pagi...makan dgn roti... klu tak aku nk buat tempoyak...(teringat kat mek ja)

so korang berdua jgn la jeles yek...jgn nangis guling2 pulak...

da da ~~

.:: luahan hati ~~ ::.

ehemm,,ehemm..entry kali ni ada emosi yek..

sebenarnya da lama aku pendam perasaan ni,hanya aku saje yg tahu..tp aku nk share dgn kawan² blog yang lain,, ye la blog ni ibarat diari hidup aku.. suka duka sedey gembira aku nk kongsi sama²..

ni kes facebook sebenarnya... dr fb kita bole jmpe kawan², baik kawan baru @ kawan lama kan... bila kita da add @ accept seseorang tu, maka profile @ gambar @ post dia bole la kita tgk kan.. tp tidak pada seorg kawan aku ni..(kawan ke skrg..???)

rasa nyer dalam bulan 11/2010 aku perasan yang aku tak bole tgk wall dan gambar dia..aiitt...?? tetiba aku jd pelik,,1st impression, aku rasa tak pe la... mungkin dia nk privacy..tp aku tak puas hati..aku buat siasatan (ada la, mana bole bgtau cara nya,,hihi) dan akhirnya aku tahu hanya aku saje yg dia block utk melihat full profile fb nyer...

 tiba² aku jd geram...knpa hanya aku saje..? tidak orang lain..? adakah aku ada menyakiti hatinya..? atau dia tak suke pada aku... padahal sebelum dia kawin dulu, dia selalu merujuk kpd aku tentang persiapan perkahwinan nyer,, aku sungguh kecewa,,, mungkin perkara ini tidak sebesar tsunami yg melanda Jepun tempohari tp sebagai seorg kawan knp perlu berlaku sedemikian..?? 

dan skrg aku telah mengambil keputusan untuk remove dia dari senarai rakan² fb ku,,aku lebih berasa lega, aman, dan pegi lantak la dia ! prinsip aku, sekali ko buat aku, 1000x aku akan buat kt ko ! bunyi ganas kan, tp itu la aku... kita da tolong dia, ini balasan ko pd aku...

kalau aku nmpk dia pun aku buat² tak nampak aje...aku akan buat sampai dia terasa...aku tau kalau kita tak tegur seseorg rakan kita dalam masa 3 hari, kita dosa, tp hati aku sakit dgn tindakan dia...

sekarang biar la aku hidup dgn cara aku...aku selesa begini, kalau dia tak suke dgn cara aku, da jgn berkawan dgn aku... 

sekian, terima kasih !!
da da ~~

.:: hikayat merong mahawangsa ::.

cerita epik pertama di malaysia...sebenarnya aku kureng sikit nk tgk citer² macam ni,,,tp disebabkan org malaysia yg bikin,,kena la bg sokongan,,ahakss....tp bila da tgk best jugak la,,

sori la ea sebab ni lambat sikit nk masukkan entri pasal HMM ni... nk kata byk keje, tak juga cuma mood je tak de... aku g tgk HMM ni ari ahad minggu lepas, bertiga dgn adik bungso MRK, Helmi... kitorg g tgk kt City Square, masuk kol 630 ptg... ramai jugak la dalam panggung aritu...

tiket yg berharga RM10/satu
lepaking sementara nk masuk panggung,,
antra karakter dalam HMM ni,, klik sini

 untuk pengetahuan korang la, citer ni 80% di buat di terengganu..tgk mcm kt oversea jek,,cantik jugak pantai malaysia kan...hihihi

tp aku nk bg komen sikit pasal HMM ni yek...
  1. ost filem ni Sedetik Lebih dari Anuar Zain mmg best !!! superb ~~
  2. Filem terbaik Malaysia dari segi CGI
  3. Dialog yang mantap terutama bahasa kiasan dia (time nk g perang)
  4. Lakonan yang mantap terutama dari Khir Rahman sebagai Kamawas (mmg macam mawas)
  5. Filem Malaysia yang lain daripada yang lain. Bukan tipikal.
  6. Babak pergaduhan yang awesome. Darah berterabur sana sini
  7. Stephen Rahman sangat handsome.
  8. Inang tuan puteri china a.k.a ying ying @ ching ching sgt kelakar..
  9. tentera ada terlalu kurus dan terlalu chubby
  10. Lakonan Ummi Nazeera sangat awesome walaupun keluar sekejap je.
  11. Boleh belajar sejarah kerajaan Kedah.
  12. Boleh buat anda menangis kalau anda seorang wanita yang over sensitif.
  13. Skor muzik dia sangat best.
 
ni antara bait² kata yg best ~~

Sampai masa tibanya waktu,
Redup hati kaum berdua.
bila dua jasad menjadi satu,
hidup mati jadi bersama
 (dialog ummi aida, dato' rahim razali)

 jaga jaga panah garuda
kalau diluka disini ada ubatnya
raja kami lah jaga kami
raja kami kelak pasti akan kembali
(dialog ummi nazeera)

bg yg belum tgk, bole la tgk nti,,ada lg seminggu ni,,, rasa² mcm nk tgk lg sekali jek..hihi
da da ~~


Sabtu, 19 Mac 2011

.:: bakso tulang ::.

haaaa,,biasa kita dgr mee rebus tulang la, sup tulang la kn,,kali bakso tulang,,mcmaner la gaya nyer yek...cobaan kali pertama utk aku masak bakso ni...try n error,,hihi...tak cuba buat tak tau ape hasil nyer kan..

2 ari sebelum nk buat bakso ni puas aku google resepi ,,rata2 bumbu nya lebih kurang jek,,,yg bole aku rumuskan, bakso ni lebih kurang sup ayam/daging yg lain nyer cuma ada bebola daging..dan lain dari resepi aku pulak bila aku letak tulang,,,ermmmm,,bertambah2 sedapnyer,,hihi...

bakso versi tulang
bakso kosong
ta da ~~ ..... nmpk mcm tak sedap utk di makan kn,,tp MRK tambah sampai 3x tue,,, tak senang beta nk menghirup sup... sup nyer aku pakai air rebusan tulang...mmmm,, ada ummmp !

sedap tak sedap tu tak tau la,,tekak masing2 kn...ape2 pn kitorg makan sambil tgk raja lawak gelanggang akhir... tu yg MAN menang tue,,hihihi

da da ~~

Khamis, 17 Mac 2011

.:: wedding siti hajar & firdaus ::.

Tarikh : 12 Mac 2011(Sabtu)
Masa: 2.30 petang
Tempat: Dewan Raya Air Tawar 1

 suka pegi uma org kawin sebab dapat makan, tgk pengantin, jmpe kawan/sedara mara bahaya.. kali ni wedding makcik,,makcik belah abah,,tp susunan hierarki (betul ke ejaan tu..) da jauh da...tp dia muda dari aku...

perjalanan di mula kan kira² jam 1215 pm.. ingt nk konvoi dengan sepupu yg besar a.k.a Amran tp dia lambat,,ermm, baik aku jalan dulu lgpn nk singgah jmpe best pren Lydia nk bg borang MAIJ..
 
 kalau majlis ari sabtu, aku pegi sorang diri... MRK tak dapat ikut, ari sabtu keje..
so, drive sorang², layan lagu anuar zain sedetik lebih dari mula masuk kete sampai kuar kete... mmg suke gile kt lagu tu,,MRK cukup tak suka klu aku bukak lagu tu..

area pulada,,hari da mendung...
mak dgn abah pegi jugak,,tp dr uma waha...lgpn sebelah uma ada wt kerja kawin ga tp ari ahad,,sempat la mak abah mencilok kan diri ke Air Tawar 1 ni...

sangat bernasib baik sebab majlis buat kt dewan,,senang nk cari,,da la aku ni melenggang kak limah kangkung,,,kad jemputan tak de... tp tak pe, kalau sesat abah ada,,dia kn GPS,,huhu


masuk je dewan,,,waaaaaa,,terus nmpk pelamin anganku musnah ni..pergghhh,,cantik kan,,da mcm wedding artis pulak..huhu,,,kena pulak buat kt dewan, mmg cantik...skrg tgh musim pelamin mcm ni,,cantik mmg cantik, duit nyer pun cantik jugak,,huhu


tempat bersentap bersantap
kira² jam 2.30 pm, terdengar paluan kompang,,itu tandanye pengantin da sampai...berderau je darah bila dgr kompang...tetiba teringat zaman kegemilangan,,huhu

siti jadi pengapit,,kejap lg kawin la tue,,,hi hi

tu dia..pengantin da amik tempat, maka berpusu² la paparazi nk amik gambar termasuk aku,,tp aku ada photographer sendiri,,sape lagi kalau bukan Sani,,, hehehe


tak sabor² nk amik gambar dgn pengantin,,,time ni kat tempat makan,,,ala pengantin mana bole makan banyak²...makan sikit² jek nti tebukak zip kain tu...hahaha,,nti gossip 7 keturunan tak abis²..



ni antara jejaka perasaan sepupu  yg attend majlis...masing² jadi driver kpd ibu bapa yg tercinta...nggeee..gOOd bOy ~~


nice gambar ni kan...belah kanan family aku...ggn tema kuning...tu semua kebetulan,,hihihi...belah kiri family sani,,dgn tema merah biru...dan depan family amran,,tema pelangi,,tp amran takde,,takut pelamin roboh kata nyer klu dia naik,,,dasar KENTONG kamu !!! hahahaha

 kek perantin yg cantik di mata dan sedap kalau di makan...

sebelum balik sempat gak kami² ini berposing di bawah sinaran lampu pintu gerbang pengantin,,,hihihi


ok, time's up,,,masa utk pulang...jom kita salam dgn tokey funfair,,hehehe,,,

bik pon tgh menelek ape ada dlm beg.... 

balik tu aku tak balik kempas,,aku singgah waha kejap anto hadiah utk wedding kalsom sebelah uma..sebab ari ahad tak dapat datang...dapat la layan raja lawak episod 10,,,berguling² aku mak abah ketawa dgn lawak² diorg..lagi² MAN,,minat betul abah aku ke dia..hihihi

bertolak pulang ke kempas lebih kurang jam 8 mlm dan sampi dalam jam 945 mlm ~~

da da ~~

~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...