Khamis, 7 Oktober 2010

.:: naga pakai sari ::.

selamat malam jumaat ~~ hehehe

penah dengar tak naga pakai sari...mesti tak pernah kan..hehehe...rasa2 nyer ada ke??wujud ke??

saje je gimik...yg benarnyer NAGASARI la..tau tak ape??? kuih jek...arini terajin pulak nk bebukan kt dapur tu..sebenar nyer nk test STEAM IT by TUPPERWARE tu,,beli da lama da, pakai tak lg..sesungguh nya sambil update blog aku sedang menikmati satu2 nyer kuih pertama yg aku buat sendiri..pendek kata, SENANG, SIMPLE, SEDAP ~~

Bahan2:
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
2 bijik pisang masak ranum (pisang mas, awak, raja)
1 cawan gula (ikut suka manis)
3 cawan santan
Secubit garam
daun pisang (disalai) 

Cara2:
Masukkan tepung gandum & tepung beras dlm bekas. Masukkan gula & garam . Gaul rata. Kemudian, masukkan santan. Kacau rata biar jgn bergentel.Kemudian, masukkan pisang yg sudah dihiris2.Kacau rata. Test dulu rasa manis, masin semua. Kemudian, masukkan dlm periuk dan masak dgn api perlahan. Sentiasa kacau sehingga tepung separa pekat.
Bila da pekat tutup api dan sejukkan sebenar.Bungkus adunan td di atas daun pisang dan di tengah2 nyer letakkan sepotong pisang.Bungkus mcm nasi lemak.Anggaran time kukus tu dlm 1/2 jam hingga 45 minit. Biar tanak supaya kuih tidak cepat basi.

 adunan yg sudah pekat

pisang mas di bawa belayar

 cantik kan..haha

ready utk di kukus

siap utk dimakan...tak berapa cantik tp rasa terbaik !!!

so, ada rasa nk cuba buat??? tak cuba tak tau kn.. MRK tak sempat nk rasa cz da kuar g gym..malam sikit la nti MRK baru makan..lgpn MRK mmg kenyang pun arini, ye la sarapan BURGER KING, aku bawakan bekal mee hoon goreng..mmm,, bagus jugak...perut kenyang, mulut tak bising..hehehe

ok, nk kemas dapur (td tak de air, ni air da ada), selamat mencuba la yek...

da da ~~

Tiada ulasan:

~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...