Khamis, 25 Jun 2020

.:: 100 Hari Tanpa Abg Ley | COVID-19 ::.

Assalamualaikum,, hai hai... apa khabar kawan-kawan semua, terima kasih kerana masih sudi jenguk-jenguk blog yang tenggelam timbul ni... posting kali ni panjang tau, jangan jemu baca,, hahaha

Alhamdulillah, kakak sihat, kerja pun ok, cuma seperti yang kita tahu kan, 3 bulan lepas Malaysia dan dunia sedang berperang dengan virus COVID-19,, malas la nak citer panjang pasal virus ni, semua da sedia maklum kan.. dari mana dia datang, SOP, cuci tangan, kuarantin dan bla bla bla...

Ok, kakak menulis ni sebab nak share, nak buat kenangan bertulis, mana tau da tua nanti selak-selak blog ada posting pasal COVID-19 dalam kehidupan kakak dan Abg Ley... dalam pada masa yang sama lepas gak la rasa rindu tu bila menulis.. 

ok jom kita mula...................... 

17 Mac 2020, Selasa

Abg Ley kan keje kat Singapore, lama da dia keje sana... mana yang tau, tau la yek, yang tak tau, amik la tau.. hahaha

so tengahari tu Abg Ley call suruh kakak balik uma kemaskan baju kerja, baju salin, baju/seluar kecik untuk dia sebab Malaysia akan laksanakan Perintah Pergerakan Pergerakan (PKP) untuk 2 minggu iaitu dari 18 - 31 Mac 2020.. dan Abg Ley amik keputusan untuk pegi kerja dan dia tak boleh ulang alik SG-JB sebab MY tutup border kan... 

so, kakak pun balik la uma time rehat tu kemas² kan keperluan Abg Ley, time tu perasaan ok lagi, rasa tak de ape la, rasa biasa-biasa jek.. siap² kemas semua Abg Ley pun gerak la semula ke SG dan kakak pun balik semula la ke pejabat... 


video dan gambar last sblm bepisah

dalam nak laksanakan PKP ni, Malaysia pun arahkan semua pejabat kerajaan tutup,, time tu punya lah seronok... syok la konon dok uma 2 minggu tak pegi keje... sekali mendapat, boring... !!!


memula tu company Abg Ley bagi dok hotel, Hotel Boss kt Arab Street katanya.. selesa la kan, bilik ada orang kemas, bilik aircond, cuma makan je tak disediakan... cuci baju pun sendiri,,, tak pe la 2 minggu jek... masih boleh senyum lagi....

lagi 3 ari nak 2 minggu abis PKP, Malaysia sambung PKP Fasa 2, ah sudah, dari 2 minggu jadi sebulan... ape nak jadi ni... sorang sana sorang sini... aduhhh.... nak buat caner patuh je la arahan kerajaan... duduk rumah, stay home... hhmmm

ada tak de setiap malam kami akan Whatsapp video call, tanya khabar, makan ape, sama-sama pesan memesan, gurau²... hilang la rindu kan... kalau dulu nak dapat call dari Abg Ley memang susah ini kan lagi nak berVC, sebab COVID-19 ni la kami aktif berVC, berwasap... saluran penghubung kasih sayang kami..


Abg Ley cakap kat SG pun ada buat Circuit Breaker (CB) dari 7 April sampai 1 Jun 2020, pun tutup border, memang tak bole balik la, lagi pun dia keje bahagian essentials, memang kena kerja, so kerja je la... 

Abg Ley tak lama dok hotel, masuk bulan ke-2 sampai sekarang (25.6.2020) ni company da sewakan rumah HDB sampai Disember 2020, 1 uma 3 orang... yang lagi syok nya, diorang ber-3 kongsi² beli barang uma macam mesin baso, peti ais tp yang 2nd hand la... Da alang² tu Abg Ley beli preasure cooker, blender, dapur elektrik, kuali untuk diorang masak kat uma... 

pandai nya la hai pikir nak sediakan semua barang² keperluan uma... bagus la kan, dari nak beli hari² lebih baik masak, jimat... sedap ke tak tu no.2, yang penting kenyang, haaaa,, baru la tau pening kepala mikir ari² nak masak ape... haha

beserak rumah orang lelaki... 

sepanjang 100 hari ni bohong la kalau perasaan, emosi, mental tak terganggu, seminggu PKP je kakak da sedih, da risau, da mental, da murung, ape tidak nya, kat uma sorang², tido makan tido makan saje. boring tahap maksima... nak makan pun tak lalu, padahal sebelum PKP tu Abg Ley da siap kan semua barang makan, beli beras, beli lauk, penuh peti ais...


sekeliling uma senyap sunyi, tak boleh keluar uma, nak keluar uma takut, roadblock banyak, polis yang jaga roadblock pun siap bersenapang bagai, ada tak de tengok fb/ig, tengok tv, tengok berita yang hari² dok citer pasal COVID-19 ni,,, radio pun 1 hal, dok pasang lagu sayu-sayu jek,,, iisshhh

kes pun makin hari makin banyak, yang mati pun ramai,,, fikir lagi Abg Ley kt SG yang kerja betulkan lift, yang memang keperluan utama penduduk sana... Tuhan je yang tahu... risau wey... terbayang-bayang sampaikan tengok citer masak² nangis, citer kucing mati pun nangis, eh memang mudah menangis la... hahaha

dari PKP yang 14 hari je memula tu, pastu ke PKPB je makan 84 hari, sambung lagi PKPP jadi 167 hari... wey, banyak hari nak kena lalui lagi tanpa Abg Ley ni... setakat 100 hari ni da macam² hari istimewa berlalu macam tu jek.. dari hari jadi Abg Ley ke hari puasa ke hari raya ke hari anniverserry, jangan sampai hari jadi kakak Oktober nanti masih PKPP lagi... aduhaiiii...hati ni kalau bole jerit, sekuat hati da jerit soh bukak border tu soh Abg Ley balik tapi mustahil kan... errmm

eerrmmm, kadang pemikiran bole jadi tak betul tau sebab dok mikir, kenapa hidup aku jadi gini, kenapa macam ni, kenapa macam tu... eh pikiran la...

nasib baik la kerajaan ni ada bagi kelonggaran time PKPB ni,,, bila da ada kelonggaran ni otak pun da bole berfikir secara rasional, semua yang negatif hilang,,, kakak mula tenang dan redha, da bole keluar uma jumpa jiran-jiran, da boleh balik kampung, da bole pegi kerja bergilir², fuuhhh,, lega la rasa... 

Abg Ley pun banyak main peranan, selalu nasihatkan kakak, sabar, sabar, sabar.. dari situ kakak berprasangka baik, muhasabah diri, dia selalu cakap, ni semua Allah da tentukan, semua yang jadi ni da tertulis.. Allah dah zahir kan semua nya da, siapa kita nak menidakkan qada' qadar Allah... ye betul tu.. 

ye lah, pada masa yg sama kita tak pernah ada pengalaman PKP ni kan, so takde rujukan untuk dijadikan panduan, tak pasti ape arahan kerajaan lepas ni... tak boleh diduga.. untuk waktu ini ape yang kerajaan arahkan kita kena patuh, kena turut, sebab nampak COVID-19 ni bahaya, 

pada awal nya keputusan untuk Abg Ley terus bekerja dan tak balik rasa macam tak berapa betul, sebab apa yang kami fikir kan cuma 14 hari saje tak balik, so macam tak tergugat la terhadap komitmen bulanan kami, tapi bila da 100 hari ni kakak rasa betul la keputusan tu,,, 

alhamdulillah Abg Ley sekarang masih bekerja, masih ada income bulanan sama seperti dulu... kami bukan hamba duit tau tapi kehidupan sekarang ni memang memerlukan duit... faham ke faham?

kerajaan pun bagus, banyak bagi bantuan, bagi morotorium, kami tak amik sebab income kami tak terjejas, pastu kerajaan ada bagi Bantuan Prihatian, kami...... ambik,, haha, bukan amik, kami layak terima.. membantu jugak la RM1,000 tu, kami buat saving jek... kekeke

eh panjang da kan kakak menulis ni, hihi... gian lama tak berblogging.. seronok rasa,, rasa kakak stop dulu kat sini, nanti bila ada masa lagi kakak akan share cerita sepanjang Abg Ley tak balik ni ea... hihihi

da da ~~

Jumaat, 31 Januari 2020

.:: Ride Ke Penang - Cameron Highlands | 2017 ::.

cerita 2017, masa kami berjalan ke utara dengan kawan-kawan motor Abg Ley, Abg Rahmat dan Azan. Abg Rahmat ni kawan motor dari kami bujang, agak berusia tapi orangnya senyum jek.. Jom kakak nak share cerita kami ke Penang dan Cameron Highlands...

Day 1 - Sabtu 14.10.2017

tentatif awal adalah mengikut perancangan Abg Rahmat, gerak dari JB pagi dan sampai Penang petang, jarang kami jalan waktu siang sebab kami tau panas dan rugi masa, tapi tak pe la, da cara dia begitu kami follow saje..



7.30 pagi kumpul kat RnR Sebelah Kulai, Azan dari Pengerang, Abg Rahmat dari Johor Jaya... 

kali ni ride aku ada kawan, wife Abg Rahmat, alamak nama nya aku lupa pulak.. 


ok siap sedia semua, perjalanan akan bermula sekarang... siap² kakak pakai mask, tak nak sunburn, jenuh nak putih balik,, sayang kulit oiiii...

 boring² kakak snap pic diorang,,, 

dalam jam 230 petang kami da sampai Bidor, pergghh dia punya panas tak bole bawak bincang, luntur make up kakak, lipstik abis cair,, hahaha,, keluar highway Bidor tu kami rehat kat masjid kejap, solat, luruskan badan dan makan..



sedap makanan kat warung ni, makanan orang pantai timur, sedap, sup dia tu teringat-ingat sampai sekarang...


jam 5 petang kami berenti isi minyak di RnR Gurun,,, masa ni semua da letih da,,, sambil² tu dok bincang hala ke homestay...



ok sampai da homestay nya.. area Jawi, ni pun kawan Abg Ley yang dok situ yang suggest, RM150 untuk 3 bilik, biasa la homestay, benda² basic tu ada la... TV, dapur, kipas, aircond...




dapat la kami luruskan badan yang penat dok atas motor dari pagi tadi kan. lepas mandi, solat semua, kami pun keluar cari makanan, Abg Ley dok terliur tengok Majalah 3 aritu, Sup Hameed kat area Penang, bersungguh kami pi cari,,, mak aihh, bukan main ramai manusia dok tunggu tempat nak makan... betul² hebat penangan Majalah 3... nasib kami baik kami dapat meja untuk makan... ok jom oeder,,,



aku order sup campur... 

pada aku biasa je sup Hameed ni... mungkin sebab aku ni orang Johor yang da biasa dengan makanan yang sedap-sedap, yang berasa, yang sarapan pagi pun da makan makanan raya, untuk sup Hameed biasa je rasanya...

oleh yang demikian, lepas makan sup kami pi cari kedai makan lain pulak, kami pi makan char koay teaw,, dengar-dengar sedap.. abis dok waze kami sampai kat Sani Char Koay Teow...




ok jugak la rasa koay teaw nya,,,

Day 2 - Ahad 15.10.2017

semalam da kekenyangan kan, so pagi ni kami pegi makan lagi, kali Abg Jaafar bawak kami kat makan capati...



masa ni kami dok bincang nak pegi mana, abis semua tempat kami cadang, pegi Thailand la, pegi Kelantan la, hujung-hujung kita jalan Penang dulu pastu baru naik Cameron... dan dan Abg Ley soh aku cari hotel/homestay kt Cameron...ish




memula off to Penang 


pegi pasar rock walk, istilah pak mertua aku.. aku suka pegi sini, macam ada jual, banyak barang barang lama, antik, rare... ala-ala pasar sungai road kat Singapore tu tapi kat SG tu da takde da kan...

aduh, perut Abg Ley,,, menuju betul ke depan,,, hahaha


kami beli batu asah ni, perform sampai sekarang, sticker tu pun Abg Ley beli... sebenarnya nak beli sticker tu je,, kat JB takde jual,, hihihi


seterusnya kami ke Bukit Bendera... pegi ari Ahad memang ramai la manusia, nak beli tiket je da beratur panjang,, so kami lupa kan niat nak mendaki, just amik gambo je bukti da sampai,,, hahahaha


tak hampa pun tak naik Penang Hill tu, haha, baik kami naik feri lagi syok...
 

bole gambar dengan kawang baru, bole gambar dengan motor, 


la ni baru off to Cameron Highlands,, aku memang suka pegi sini, sejuk, banyak makanan, permandangan cantik, damai je rasa...


kat pam minyak tu sempat la Abg Ley dengan Azan jumpa kawan sekolah diorang, kebetulan keje bomba kat sana, lama jugak la diorang borak, ye la tak jumpa katanya... borak-borak jugak, nak sampi Cameron kol bape pulak kan... Abg Rahmat kami da suri jalan dulu, sebab dia bawak motor tak berapa laju dan tak layan corner... kami jumpa dia semula jam 8 malam, beli apa yang patut terus check in homestay.

ini la menu makan malam kami...


lepas makan bole tido ye,,, Abg Ley dengan Azan tak terus tido, sibuk cari tempat urut badan, itu memang aktiviti wajib kalau pegi mana-mana..urut urut urut, aku tak ikut, malas nak keluar, baik tido... zzzZZZzzz


homestay ni RM150, 3 bilik


Day 3 - Isnin 16.10.2017

hari ke-3, perancangan nya balik JB, tapi sebelum tu jom la pusing-pusing lawat kawasan kat Cameron ni, minum teh, petik strawberi, makan jagung dan lain-lain...



panas terik, tapi sejuk,,, macam ni la agaknya kalau kat obersi eak...



Lokasi 1: Ladang Teh Sungai Palas, bergambo dulu kat signboard... lepas tu sedih sebab ladang tutup setiap hari isnin... hahaha.. padan muka semua orang... sambung amik gambo je la






Lokasi 2: Ladang Strawberi Raaju's Hill... pusing-pusing dalam ladang strawberi, masuk kedai beli coklat, amik gambar,,,


cepat susun motor, susun orang... camera is ready

1 2 3, klik... 


itu saja tempat yang kami lawati,, haha... banyak tempat kt Cameron ni,, so far naik motor ni kira selamat dari jem... maybe next time la kami pusing tempat lain yang ada kt sini.. moh la turun, balik JB... lambat nanti sampi JB malam...


jalan turun kami lalu Tapah... letih layan corner, jalan kecik,, alahai... tapi yang syok lalu Tapah ni bila sampai Air Terjun Lata Iskandar... banyak makanan.... hahaha,, kami lapar...

pose lepas kenyang makan nasi dan gorengan...


sempat la aku beli strawberi dan makan atas motor... aku abiskan sebelum masuk highway Tapah,, ye la orang cakap kalau da sampai bawah strawberi ni akan masam... hihihi...

sudah sudahnya kami balik ke JB dan tak singgah mana-mana lagi, cuma berenti RnR solat dan isi minyak serta isi perut saja...

macam biasa la trip naik motor ni sememangnya akan penat tapi seronok dan ada je pengalaman baru yang aku belajar..

ok da da ~


~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...