Selasa, 20 Jun 2017

.:: Easy On, Mengeraskan... hihihi ::.

sejak² ni aku bingung banyak sangat pesen tudung kat pasaran... macam² la.. perasaan nak try pesen² yang ade tu memang ada cuma sesuai ke tak sesuai je dengan bentuk muka aku yang bulat lat ni... lagi la sekarang ni sana sini shawl - shawl - shawl...

hujung² aku pilih bawal... kangaroo ke crepe ke AJ ke... sebab tudung ni je aku bole bentuk.. tapi kalau kena bawal yang lembik sakit gak ati kalau da tengahari sikit da tak tajam da hujung nya... da melepek kat dahi,, da berkaripap la semua...


puas dok google aku terjumpa blogger yang sajes pakai Easy On ni... kata nya spray je kat lipatan tudung bahagian muka tu pastu iron pastu pakai,,, permukaan tudung yang kita spray akan keras dan tahan sampai petang or malam... ternyata berkesan...


ni salah 1 contoh tudung bawal yang aku letak easy on,,, nampak molek je hujung tudung aku tu... tak de peot² pun... memang keras,,, memang maintain... cuba la try,, mesti tak nyesal...

eh, tetiba terpikir kalau aku spary kat shawl yang aku pakai cara bawal mesti jadi.. aah jadi,, tak lembik da, senang bentuk pulak tu,, waahh,, da bole beli Duck ke Ariani raya nanti.. hihihi



ni time aku pakai shawl, kalau tak spray kompom peot peot tudung aku tu,, peot sikit tu sebab aku malas nak tarik,,, hihihi


raya nanti bole la aku pakai shawl sebab da tak risau.. ye la tudung da bole tajam macam pakai tudung bawal... hihihi


da da ~ ~



.:: Sakit Di Kaki ::.

aku pun tak tau macam mana aku nak cakap sakit aku ni,, kutu air ke kuman air ke tak tau la,, sakit ni aku dapat lepas balik dari Family Day Taman kat Felda Residance tu.. kira² bulan 12 tahun lepas... 

memula tu kaki kiri aku ni bintat macam kena gigit nyamuk ,,, sedap sekali aku garok sampai puas,, ingat da garok tu lepas tu da reda la kan gatal nya,, eehhh makin banyak pulak bintat² naik... da gitu aku pun menelek la kaki tu, eh ade air,, gatal la tangan nak picit, cocok pakai peniti, kuarkan air la,,, lama kelamaan merebak, yang aku da picit da jadi macam teruk...


  20.12.2016

pegi la klinik 1 Malaysia kat UTC tu, dia bagi ubat sapu ubat rendam,, puas jugak mintak antibiotik tapi hampa... kena marah dengan MA sebab aku garok,,, gatal la wey,,, mesti la kena garok bebetul,, hahaha
 
21.12.2016

tu nampak tak ade air,, tu yang merenyam,, aku pun gatal, cocok keluarkan,, letak la ubat sape klinik bagi tapi tak kering... masa ni memang tengah renyam gatal,, sampai aku garok pakai mata gunting,, eee,, sedap tau,, srek srek srek,, kekekeke

21.12.2016 & 23.12.2016

tunjuk kat MRK, tanya la pendapat dia, dia cakap macam ade cacing je sebab melingkor je nampak,, adehh cacing kerawet ke.. aku da makan da ubat cacing aritu tak kan pegi ke kaki pulak,, loyer la MRK ni...

jiran ade jugak bagi ubat sapu, opismate pun ade soh letak bedak sejuk,,, aku pun buat la semua ikhtiar dari jiran dan kawan,, nampak kurang sikit la,,, bedak sejuk tu bagus dia keringkan,,, pedih sikit je tapi sejuk.. hihi

 pantai butterworth & Songkla ↑

yang tak syok nya tengah² dok kaki sakit gatal nak pakai sipo pun sakit kami ke Thailand,, plan memang da rancang awal tak kan nk cancel lagi pun naik kereta tak pe la... gigih je la pegi,, tapi kan MRK memang sayang aku,, beriya dia cari pantai kat Butterworth sebab nak soh aku rendam kaki dengan air masin, Ya Allah terharu,,

nampak kurang la bila rendam air masin tu,, tapi tu la, bukan main jauh lagi cari pantai nak rendam kaki kan,,, padahal kat Johor banyak je air masin... hihi, ni semua kebetulan je.. memula aku picit, pastu rendam, pastu aku sapu bedak sejuk,, eh kering la...

29.12.2016

ok,, ni result lepas balik dari Thailand,,, nampak merebak kan sebab aku dok melantak makan seafood... makan mee udang mak Jah la ape la kan,,, tapi kering sebab aku tepek bedak sejuk...

3.4.2017

4 bulan jugak la baru kaki aku baik sepenuhnya,, tp bedak sejuk,,, tu yang aku sapu hari²... yang ade sekarang bekas kudis tu je la,,, caner ntah nak hilangkan, tak pe la biar jadi kenangan dan tanda kat aku,,, hihihi

mana yang ade sakit/kudis macam aku ni bole la try sapu bedak sejuk, nak bagus bedak sejuk yang ade cekur katanya... lagi bagus,,

tetiba terfikir ape la yang aku da buat sampai gini dugaan nya,,,ade la tu kan yang aku ter ter ter kan,, eerrrmm

da da ~ ~

Isnin, 19 Jun 2017

.:: Salam Ramadhan 1438H | Minggu 3 ::.

minggu ke-3 puasa,, sekelip mata jek.. iisshh.. kemas uma tak siap² lagi... umah banyak habuk,,, bercinta betul nak buat, kompom bersin.. eerrmm

apa² pun meh la aku nk share menu berbuka kami utk minggu ke-3 ni... 



16 Ramadhan,,, rajin sikit buat buah melaka... ikan bawal tu sedap pulak,, kena pulak sayur lemak,, pergghhh


17 Ramadhan,,, buat kuih bom khas utk MRK sebab itu mmg kegemaran dia,, 1st time buat jadi, rasa nak melonjak... senang rupe nya.. nanti nak buat lg


18 Ramadhan,,, abis kan kulit popia yang ade,, sardin, lama tak masak,,, 


19 Ramadhan,,, soto pun kegemaran MRK,,, jejemput tu di hadap sorang,,, lauk dia jamah sikit jek,, aku la yang makan,, kekeke


20 Ramadhan,,, buka dengan jiran², kebetulan pun MRK keje tak balik,, aku buat kuih bom je,, menu utama bakso dan rendang ayam.. jiran² yang lain ade bawak nasi kerabu, akok, kuih, bubur lambok,, seronok !

21 Ramadhan... simple sangat kan,,, tapi aku masak banyak tapi terpedas sikit,, huhu


22 Ramadhan,, MRK ajak betul kereta, ajak buka kat luar, ajak g bazar dia tak nak, makan ayam je la,


23 Ramadhan,,, khas untuk MRK, ni pun kegemaran dia,, masak sendiri lagi baloi dari makan kat kedai,, bole ulang, bole tambah..

abis da untuk minggu ni, minggu depan sesi menghabiskan stok² barang basah yang ade dalam peti ais... ade la ayam sikit, daging sikit, udang sikit, ikan siakap 1.. cukup la rasa nya untuk 5 hari puasa ni.. 

da da



Rabu, 14 Jun 2017

.:: Kelapa Parut dan Kerisik Mak Abah ::.

sebelum puasa aritu aku dok terfikir ape nak buat benda yang menarik ye kalau balik kampung,,, yang boleh mendatangkan hasil,,, KERISIK,,, sebab hari tu aku bagi opismate kerisik yang da siap untuk buat rendang makan² sempena Ramadhan.. da tu diorang semua dok order... tanya mak abah diorang on je, kelapa pun ade kat kampung,, so, projek kerisik is ON... 
 


lebih 70 biji abah turun kan kelapa,,, abah pun bersungguh kait, selumbat dan parut kan,, tapi abah memang teliti masa parut,, putih bersih kelapa nya,, kalau aku, abis tempurung aku parut,,, ala, kat kedai pun aku tengok sama je hitam²... hihi


tengah dok parut tu tetiba terlintas zasss jual kelapa parut pun ok ni,,, cari plastik cari timbang terus aku packing 1/2 kilo open order kat jiran²,, lebih kurang 15kg terjual,, harga memang murah 1kg RM4 je,, padahal harga pasaran RM7.50,, kakak nangis bucu katil... huhuhu

2 hari jugak aku abah mak dok parut kelapa 2 tandan tu,, petang jumaat sebelum balik tu baru la aku buat kerisik,,, kelapa nya belum tua sangat, so nak sangai tu lambat sikit la nak kering... lebih kurang 12 biji kelapa guna buat kerisik tu... 2 jam siap sangai siap blend siap di pack.. dapat tak banyak cuma 8 bekas sahaja...

 

da cukup kering dan masih tengah panas tu bole la di blend, pakai blender kering, blend sampai kuar minyak,,, da tak yah nak tumbuk bagai,, lambat,,, bau nya haruuuuuuuuuummmm sangat...


nah,,,, siap da Kerisik Mak Abah,, kuar minyak da kerisik nya,, minyak dari kelapa ok bukan minyak masak... harga jual RM5 untuk 200 gram.. tapi da sold out,, opismate borong... hihihi


Alhamdulillah, hasil jualan untuk kelapa parut dapat RM66.00, kerisik dapat RM55.00, total RM121.00... atas persetujuan adik beradik yang lain, duit tu aku masukkan dalam Tabung Keluarga 299 yang kegunaan nya untuk kebajikan Mak Abah... tabung tu lama da kami tubuh dan dana nya kami suntik dari kami 4 beradik...  

aku gembira sebab dapat buat benda² yang mendatangkan faedah, penat tu biasa la, sebab duit tak kan datang bergolek kan.. aku pun tak kisah sebab aku buat ni sendiri tanpa bantuan adik beradik yang lain, aku tau masing² ade komitmen dan aku cukup berterima kasih sayang kat MRK sebab izin kan segala urusan aku...TQ jugak kat mak abah sebab layan aku 2 ari kerja kan kelapa ni,, huhuhu...

terima kasih kepada semua pembeli, kalau ade lagi kakak open order ye,,,

da da ~ ~

Isnin, 12 Jun 2017

.:: Salam Ramadhan 1438H | Minggu 2 ::.

sekejap je da abis minggu ke-2 puasa kan... cepat masa berlalu,, pegi keje pun cepat je sebab jalan clear bak hang,,, ye la,, cuti sekolah.. aman rasa.. hihi

ok ok jom la tengok ape yang kakak makan berbuka untuk puasa minggu ke-2 yang lepas... yang pasti ia biasa² sahaja dan kakak masak sendiri... 

9 Ramadhan masak nasi ayam...ni makanan kegemaran MRK...  pai tee tu kulit dan kuah beli dengan opismate isi kakak buat sendiri.. 

 10 Ramadhan.. MRK keje tak balik, so kakak masak simple jek... 

11 Ramadhan,, special sebab Anniversarry kami yg ke-8... puasa tak celebrate ye ye sangat,, kakak beli kek dan masak macam² jugak tu.. special la kata kan...

 12 Ramadhan... masakan semua hitam² belaka.. hihihi

13 Ramadhan... terlebih rajin buat tako,,, 1st try dan jadi,, suka sangat... 


 14 Ramadhan... kol 6 da siap masak,,, tu yang masak mee kuah abis kan stok mee,,,

15 Ramadhan... MRK keje tak balik lagi... so masak la ape je yang ade... simple jek... hihihi

minggu ke-2 ni kakak da mula kemas dapur,,, pilih² mana barang yang nak pakai aje dan buang mana yang da tak pakai,,, nampak jugak la berubah sikit dapur tu... 

ape lagi ye idea menu untuk berbuka minggu ke-3 ni yek,,, rasa² macam nak buat mee kari ke laksa ke mee bandung ke... syok sikit naaaa... hihihi

da da


Ahad, 4 Jun 2017

.:: Salam Ramadhan 1438H | Minggu 1 ::.

wah,, lama da kakak tak update blog,, sekali nak update da bulan puasa... cerita tu ade je tapi tu la nak curi masa macam da tak pandai da...

ok la macam biasa bulan puasa ni selain beribadat, makanan buka tu penting jugak kan... semata nak makan kurma hari² macam tak tertelan.. oleh yang demikian, setakat seminggu berpuasa ni sekali je pegi bazar tu pun tak rela hati - bawak mertua - huhuhu

1 ramadhan, berbuka kat uma mak aku,,, sebab abang dan adik balik jugak,,, so tengok la bila 3 org kat dapur sorang  menu berlambak makanan atas meja...

2 ramadhan, berbuka kat uma mertua, makan mee rebus.. pegi bazar ramadhan tapi tak sempat amik gambar.. ye ke tak sempat,, ke malu... huhu


3 ramadhan, simple je sebab MRK tak balik... lempeng tu jiran bagi,, sedappp... 


4 ramadhan, masih makan nasi... dan rajin pulak aku buat martabak mini guna kulit popia,,, inti nya daging cincang + kentang.... sedap wey,,, 


5 ramadhan, rajin buat popia,, kulit nya ade baki semalam... gulung² la kejap,, puas hati inti banyak,, gemok² belaka popia kakak


6 ramadhan, nyaris tak masak sebab ade hal tapi berat rasa hati nak masak, masak je la,, hujung² kami makan jugak menu ni... 


7 ramadhan,  memula nak masak ikan kerisi singgang tapi MRK tak gemo ikan lembik²,, eerrmmm


8 ramadhan, buka kat old town kota,, sebab sebelum tu dok tengok wayang Pirate tu... layan MRK yang nak tengok sangat dari 1 ramadhan aritu,,,

abis da puasa seminggu... next entry menu untuk minggu kedua pulak yek..

Selamat Berpuasa !!!

da da



Ahad, 12 Februari 2017

.:: Short Trip Ke Thailand | Part 4 ::.

sambungan Short Trip Ke Thailand | Part 3...

26.12.2016 - Isnin

macam biasa kami berdua la yang akan bangun lambat,, semua da siap da lawa²... jam da kol 9 pg,, nak pegi sarapan dan nak naik Bukit Bendera katanya,,, tapi sebelum tu pegi Jonker Walk dulu ala² bazar karat cari ape yang patut dan sarapan kat food court nya..



banyak tau kami makan,, sorang 2 pinggan.. MRK makan soto nasi & nasi ayam,, aku makan laksa penang & roti sardin,,, total semua RM14 sahaja,, da la murah, sedap pulak... eerrrmm laksa tu RM3.50 jek,, roti sardin RM3.. kat JB mana nak dapat harga gitu,,,  

 sekian, alhamdulillah


lepas makan kami terus ke Bukit Bendera,, alamak,, da macam semut da manusia,, parking pun da sesak,, takpe kita try turun tengok ada can tak dapat naik... 

 kami ikut jalan belakang sebab park kete kat situ,, mesti korang tak penah lalu sini kan...


kan da cakap jalan belakang,,, hahaha,, semua orang kat belakang,, aku je kat depan sorang,, aku jalan memang laju,, sampaikan laki pun aku tinggal.. huhu

malang bagi kami sebab ramai nya manusia nak naik BB,, so kami amik keputusan untuk ke Padang Kota Lama duduk lepak² jek... ye la kan,, musim cuti semua manusia keluar berjalan² semua tempat penuh orang,, sini je tak de orang,,, selain kami... *dalam hati sedih tau*

 macam Pantai Lido dulu² kala kan..

suar tu kenapa nak kotak²... hihihi

plan seterusnya nak makan  mee udang kat kuala sepetang,, sempat ke idok...? rasa sempat kalau gerak sekarang,, hihi,, kami naik feri terus shoot ke kuala sepetang.. jom

 tak lengkap kalau pegi Penang tak naik feri kan...
senyum sikit Yang...

sampai di kuala sepetang memang petang,, hihi... ada masalah sikit sebab kereta pak mertua aircond nya rosak,,, nasib baik ade bengkel tepi jalan bole la dibaiki,,, tapi yang aku tak berapa gemo si MRK ni,,, tetiba je dia pun nak baiki kete dia... meh kita tengok ape dia... 😡

oooo,,, dia tambah lubang hidung,,, kiri kanan tau,, dia kata murah, kt JB mahal,,, ye la tu..

da da da,, jom la pegi makan... lapo da ni tak makan tengahari.. da terbau² da udang yang mak jah masak tu,,, ade lagi ke tak, tak tau la... huhuhu

ramai nye orang.. 

memula kami order jejemput dulu,, 2 pinggan RM10... sedap ko makan panas² dengan cuaca sejuk gini... terliuq cek

nin diyaaaaaa da sampai... semangkuk RM13.00 tunai

 beriya aku makan bersihkan udang² itu... nak ke sini semula ntah bila kan,, 
alhamdulillah

 last pose sebelum bertolak balik ke JB

berakhir la percutian aku dan keluarga mertua di sini... kami terus balik JB tapi nak singgah KL kejap,, pak mertua ke Kelantan lalu Grik,,, 1 lagi kereta terus balik JB... tapi syahdu adu du,, sebab masuk je highway jalan jem giler... 6 jam nak sampai kan ke KL... siap keje kat KL kami terus balik JB tapi kami tido kat RnR Nilai... 


27.12.2016 -Selasa

lontong + rojak tahu 

bangun² je pagi,, memasing lapo, so aku ajak MRK sarapan kt Muar, kat kedai yang ade satay tu depan Bustand Bentayan tu... berbagai-bagai la kami order ↑↓... hihi... abis je makan kami terus balik JB

bubur ayam - adik MRK sakit gigi

mee rebus

satay

total semua makanan + air RM34.00.. tunai

lepas makan terus shoot balik JB dengan harapan nak rehat dan luruskan badan... sengaja sampai awal sebab nak rileks... dan nak amik mood esok nak keje... terbongkang tido la kami laki bini..


malam tu dinner sempena nak CNY 2017 
Happiness, Prosperity, Longevity


Alhamdulillah,, selesai da percutian cuit² kami... walaupun tak semua tempat kami explore tapi aku puas dapat ke negara orang... ni pun salah satu rewards pada kami untuk tahun 2016 setelah penat bekerja dan persediaan 2017 mencari rezeki dengan lebih banyak banyak dan banyak dan bole dikongsi dengan semua orang .. Amin ~


da da ~ ~


~~ Kau milikku jua ~~

Daisypath Anniversary tickers

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...